Volkswagen visar ”powerbank” för elbilar

2019-01-02 09:32  
Volkswagens powerbank, "en glimt av framtiden". Foto: Volkswagen

En mobil snabbladdningsstation eller ett extrabatteri för elbilar. Volkswagen avslutade 2018 med att visa upp en glimt av framtiden. ”Mobila laddstationer är ett stort steg mot ett effektivt laddnätverk”, säger Thomas Schmall på Volkswagen.

Det är länge sedan som externa batterier, så kallade powerbanks, blev vanliga. Vi behövde helt enkelt mobila och smidiga laddlösningar för att backa upp våra telefoner – och snart kommer samma typ av lösning finnas för elbilar. I varje fall om Volkswagens vision förverkligas.

De har utvecklat en prototyplösning som ger upp till 100 kW snabbladdning och som kan ladda upp till fyra bilar samtidigt. Det mobila systemet ska ha en kapacitet på 360 kWh, och ska vara smidigt och enkelt att flytta runt.

I ett första skede tänker man sätta upp en pilotstation på hemmaplan i Wolfsburg, under första halvåret 2019 – men redan 2020 räknar VW med att ha skalat upp det hela och ska kunna erbjuda det i flera olika städer.

Läs mer: Elbilen Ora R1 kostar 80 000 kronor och har en räckvidd på 25 mil

– De kan sättas upp varhelst de behövs, med eller utan koppling till en kraftkälla. Den här flexibiliteten ger en helt ny dimension för en snabb utveckling av laddinfrastrukturen. Städer kan exempelvis med hjälp av dessa ta reda på var en permanent laddpunkt ska ligga innan man gör stora investeringar. Därtill är det möjligt att få till flera temporära laddstationer exakt där de kan behövas, säger Thomas Schmall, chef för Volkswagen Group Components i ett uttalande.

De mobila laddarna kan även ställas ut exempelvis vid stora evenemang, eller på strategiska platser i semestertider (tänk sportlov).

Tyskarna är inte först med tanken om mobila laddare, bland annat Freewire har haft detta som affärsidé ett tag. Dock går man fram på bred front och om man håller sig till planen att börja massproducera batterierna om ett år så lär man ligga bra till.

Felix Björklund

Mer om: Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt