Riksgälden förbereder lån till Volvo

2009-03-11 11:09  

In i det sista förhandlar Riksgälden med Volvo Personvagnar och Ford om en statlig kreditgaranti. <br></br> – Vi ska träffas i eftermiddag, säger Magnus Thor, chef för avdelningen för Garantier och krediter på Riksgälden.

Som ett led i EUs stöd till fordonsindustrin kan Europeiska investeringsbanken, EIB, bevilja lån till krisdrabbade företag inom fordonssektorn.

Lånen gäller omställning till grön teknik och EIB beviljar lån motsvarande hälften av finansieringen för de teknikprojekt som industrin planerar.

Volvo PVs låneansökan till EIB omfattar maximalt 500 miljoner euro. Det betyder att Volvo måste satsa lika mycket och att dess planerade omställningspaketet till miljövänlig fordonsteknik innehåller satsningar på cirka en miljard euro, eller drygt 1,1 miljard svenska kronor.

EIB kräver dock att svenska staten går i borgen för lånet till Volvo PV och utfärdar en statsgaranti – motsvarande det sökta lånebeloppet.

– Vi har regeringens mandat att förhandla om en kreditgaranti på maximalt 500 miljoner euro, konstaterar Magnus Thor.

Löptiden för EIB-lånet är sju år, och den statliga garantin måste därför löpa lika länge. Den sista amorteringen ska göras år 2018.

Magnus Thor bekräftar för Nyteknik.se att Volvopaketet är uppe för handläggning hos EIB i morgon. Han vill inte kommentera läget i de pågående förhandlingarna.

Men enligt Bengt Wennerstein, ämnesråd på näringsdepartementet, gäller torsdagens beslut i EIB låneutbetalningar för året 2009 – det vill säga 200 miljoner euro.

Övriga 300 miljoner euro ska det fattas utbetalningsbeslut om under 2010 och 2011, förklarar han.

När förhandlingarna mellan Riksgälden och Volvo PV är avslutade ska också regeringen godkänna de preliminära avtalen om statsgarantin.

Även om förhandlingarna avslutas tidigt i eftermiddag kan det därmed bli knappt för regeringen att hinna med att säga ja till kreditgarantin, innan det väntade beslutet i EIB i morgon.

En möjlighet är därför att EIB villkorar lånet till Volvo PV och Ford i morgon, så att det bara gäller i det fall den svenska regeringen godkänt garantin.

Samtidigt som staten nu väntas gå i borgen för ett lån på cirka fem miljarder kronor snurrar försäljningsryktena kring krisdrabbade Volvo PV allt snabbare.

Såväl kinesiska spekulanter som en grupp svenska investerare sägs höra till de som undersöker möjligheterna att köpa bilföretaget.

Hur påverkar då en eventuell försäljning regeringens ställningstagande till en kreditgaranti?

– Ägarfrågan är ju ingenting som regeringen är involverad i. Det regeringen har att ta ställning till är ansökan till EIB och villkoren i avtalen med fordonsindustrin. Men samtidigt har man sagt att det ska finnas en långsiktig ägare, säger Bengt Wennerstein.

EIB väntas i morgon också godkänna lån tilll AB Volvo och Scania, vilka dock inte är i behov av någon statlig kreditgaranti.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt