Fordon

Nasa: Produktionen av Dream Chaser kan starta

Tanken är att Dream Chaser ska klara av start, återinträde och landning autonomt. Foto: Ken Ulbrich
Tanken är att Dream Chaser ska klara av start, återinträde och landning autonomt. Foto: Ken Ulbrich

Tidigast nästa år kommer budgetfarkosten flyga förnödenheter till ISS. Nu har Nasa gett Sierra Nevada Corporation grönt ljus för att inleda tillverkningen av Dream Chaser.

Publicerad

Miljonärernas rymdbolag slåss mot varandra om att få dominera i rymden: Richard Bransons Virgin Galactic, Elon Musks Space X – och Jeff Bezos Blue Origin. En annan stark aktör är Boeing och Lockheed Martins gemensamma bolag United Launch Alliance.

Men utöver jättarna finns även den lilla uppstickaren Sierra Nevada Corporation. Deras styrka är att den egna rymdfarkosten Dream Chaser har ett mycket konkurrenskraftigt pris jämfört med konkurrenternas alternativ. Designen utgår från Nasas nedlagda projekt HL-20 Personnel Launch System. Just nu är farkosten ensam om att kunna landa på ett vanligt flygfält som ett konventionellt flygplan – och den ska gå att återanvända upp till 15 gånger.

2016 vann SNC kontraktet att flyga trycksatt last till ISS, i Nasas Commercial Resupply Services 2. Men uppdraget att leverera själva astronauterna gick istället till Boeing och Space X. Nasa har dock konstaterat att de gillar Dream Chasers design som påminner om de klassiska rymdfärjorna.

Dream Chaser kan bära 5,5 ton last

Under 2017 genomförde SNC ett test med glidflygning och landning som bevisade att deras prototyp har en mycket god aerodynamisk design. Och framgångarna verkar äntligen ha gett avkastning – för nu har Nasa gett Sierra Nevada Corporation grönt ljus för att inleda full produktion av Dream Chaser.

– Nasas erkännande kring att SNC har klarat av att passera den här kritiska milstolpen, och godkännandet för att sätta igång med en full tillverkning av det första Dream Chaser-rymdskeppet – det ger en stark indikation om att vi är på rätt spår för att öka den vetenskapliga avkastningen för industrin, säger SNC:s John Curry till BGR.

Tanken är att farkosten ska klara av start, återinträde och landning autonomt. Dagens prototyp har fällbara vingar vilket gör att den kan stuvas i lastutrymmet på en raket. Dream Chaser kan själv bära med sig 5,5 ton last till den internationella rymdstationen – och kan i retur ta med sig 3,4 ton skrot från ISS som sedan släpps ut i atmosfären där det brinner upp. Som tidigast kan uppskjutningen mot ISS ske under 2020, och farkosten kommer då förmodligen bäras av en Atlas V-raket.