TECH

Ny standard införs av Apple och Google – ska motverka stalkning

Mindre bluetooth-enheter som airtags kan användas för att hålla koll på väskor, nycklar och andra tillhörigheter. De kan också missbrukas och spåra människor. Det ska techjättarna nu sätta stopp för.

I måndags presenterade Apple och Google en ny industristandard för att motverka oönskad spårning. Initiativet kallas ”Detecting Unwanted Location Trackers” och ska varna både Iphone- och Android-användare när en Bluetooth-enhet spårar dem.

Tanken är att det här ska hindra missbruket av enheter som är till för att hålla koll på olika tillhörigheter. När till exempel en okänd airtag rör sig med en mobil kommer följande notis visas: ”[Item] Found Moving With You”.

Anledningen till att det här införs är för att flera bluetooth-enheter för spårning har använts för att förfölja personer, skriver tidskriften Techcrunch. Apple och Google har jobbat på initiativet sedan maj 2023 och den nya standarden är tillgänglig från Ios 17.5 och för Android 6.0+-enheter.

Apple har försökt lösa problemet tidigare

Apple har försökt hantera det här problemet tidigare och bland annat släppt en Android-app som lät personer utan Apple-produkter identifiera airtags i närheten. 

Tanken är att det här nya initiativet ska vara mer av ett helhetsgrepp och inkludera fler aktörer.

Andra bolag som Chipolo, Eufy, Jio, Motorola och Pebblebee som också gör spårbara brickor har sagt att framtida brickor ska vara kompatibla med standarden.

Apple skriver att Iphone-användare ska kunna få en okänd spårningsbricka att göra ett ljud för att kunna upptäckas och sedan kunna få åtkomst till instruktioner om hur brickan kan stängas av.