ELBILAR

Uppgift: Zeekr har eldriven kombi på gång

På Pekingmässan tidigare i år visade Zeekr sin sedan 007, det är denna som enligt uppgifter ska omvandlas till kombi för Europa.

En eldriven kombi som kan ladda 50 mil på en kvart och har över 80 mils räckvidd. Enligt medieuppgifter i Kina är det vad Zeekr har på gång.

Publicerad Uppdaterad

För ett par år sedan undrade många om kombi som bilklass var död. Inte ett enda exemplar med eldrift fanns och istället för herrgårdsvagnar dominerade crossovers. Men det har blivit ändring på det och allt fler har kombialternativ på gång.

En sådan som ryktas bredda modellpaletten är Volvo-syskonet Zeekr.

Här i Sverige säljer märket modellerna 001 och X, därtill har de minibussen 009 samt sedanen 007 i utbudet. Och det är 007 som nu ryktas stöpas om till kombi – och siktet på den Europeiska marknaden. Enligt uppgifter i kinesisk media har den redan kommit till förserieproduktion.

Ännu så länge har Zeekr inte bekräftat några rykten men baserat på informationen från 007 kan man dra vissa slutsatser. Som att storleken är ungefär som en Volkswagen Passat och att plattformen har 800 volts elarkitektur. 

Zeekr 007 med olika batterier

Modellen 007 har i dagsläget två olika batterier, ett LFP-batteri kallat ”Golden Brick” som är om 75 kWh och ger en räckvidd enligt den snällare kinesiska körcykeln om 688 kilometer. Intressant med detta är att det påstås vara världens första LFP-batteri med över 80 procent ”aktiv volym”. Därtill är snabbladdningskapaciteten på 500 kW med en maxkapacitet på 4,5C. Det innebär att i spannet 10-80 procent ska det gå att ladda 500 km på en kvart.

Utöver detta erbjuds även ett NMC-batteriet på 100 kWh (som även det går att ladda i över 500 kW )och där är räckvidden på 870 km.

Zeekr som nyligen börsintroduceras har bara fyra år på nacken, men de har redan fem modeller i utbudet och flera på gång. I fjol sålde de snudd på 120 000 bilar vilket är ungefär dubbelt så många som koncernsyskonet Polestar. För året har de målet att sälja 230 000 bilar.