Låt inte utveckligen överraska – så undviker du att din kompetens blir utdaterad

Experten tipsar om hur man i teknikbranschen behåller farten i karriären.

Teknikutvecklingen går snabbare än någonsin. Så hur håller man koll på att ens kompetens inte plötsligt är utdaterad? Här är tips på fyra vanor för den som vill hänga med.

I Forbes ger Katie Delgado, med över 20 års erfarenhet från it-branschen, tips på hur den som arbetar i teknikbranschen ser till att hänga med i utvecklingen: 

Följ tekniknyheterna: Att ta en daglig vända på tekniksajter är Delgados första tips. "Jag har ett fåtal som jag besöker frekvent, men det finns så många där ute så gör egen research och se vilka som är relevanta för dig”, skriver hon. 

Håll koll på jobbannonser: Inte för att du måste vara intresserad av dem just nu.Tanken är att ha koll på vilka tjänster som finns där ute och vad som krävs för att få dem. 

Lär dig online. Linkedin Learning och PluralSight är två plattformar som Delgado tipsar om för att hålla sina kunskaper ajour. Om du inte har en arbetsgivare som kan betala och själv inte har råd så tipsar hon även om Codeacademy och Courcera. ”Om du reserverar en liten del av varje arbetsdag åt det kommer du göra goda framsteg på något som kommer att kännas som lite tid”, skriver Delgado. 

Nätverka och gå på konferenser: Att gå på konferenser är ett bra sätt att både få med sig det senaste i branschen och knyta kontakter. Håll sedan kontakten med de människor i framtiden kan bli dörröppnare. ”Skriv en kommentar eller skicka ett kort meddelande då och då för att se till att du blir ihågkommen”, skriver Delgado.

Räck upp handen. Det här är en viktig punkt, inskärper Katie Delgado. Att bara göra vad som förväntas av en ”är ett det perfekta sättet att stagnera”, skriver hon. Håll istället koll på kommande projekt i den organisation du befinner dig i och se vilka som kan ge dig de nya kompetenser som du eftersträvar. Finns det inga relevanta projekt – pitcha ett eget! På så sätt kommer du att stå ut ur mängden för dina överordnade – något de kommer att komma ihåg vid befordran – samtidigt som du öppnar upp för att lära dig nya saker, avslutar Delgado.