ENERGI

Här installeras första rotorbladet av trä: ”Mer hållbara än glasfiberbladen”

rotorblad av trä gör vindkraften grönare
Det 19,3 meter långa bladet i fanerlaminatträ monteras på en befintlig snurra.

Turbinblad av trä ska göra vindkraften mer miljövänlig. Nu har ett närmare 20 meter långt blad av fanerlaminatträ installerats – först i världen enligt startup-bolaget bakom tekniken.

Publicerad Uppdaterad

Det tyska företaget Voodin Blade Technology har installerat ett 19,3 meter långt träblad på en befintlig vindturbin i Breuna nära Kassel i Tyskland. Bladet är tillverkat i fanerlaminatträ, LVL, alltså tunna lager av faner som har limmats samman. Enligt Voodin är det första gången ett träblad har installerats i en vindsnurra. 
Trämaterialet har levererats av svenskfinska Stora Enso som inledde ett samarbete med Voodin hösten 2022.  Målet var  att utveckla rotorblad av just fanerlaminatträ.

Vindkraftverkens rotorblad måste stå pall för stora påfrestningar. I dagsläget tillverkas de ofta av glas- och kolfiber, som binds samman av epoxiharts. Voodin uppger att deras träbaserade teknik kan göra det möjligt att kapa vindturbinernas koldioxidutsläpp med upp till 78 procent samtidigt som produktionskostnaden sjunker med upp till 20 procent. Ytterligare en fördel är att träfanerlaminatet kan återvinnas när bladet har tjänat ut. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här