Dream Chaser ett steg närmare rymden

2017-11-15 12:13  

En milstolpe på väg mot rymden. I helgen genomförde rymdfarkosten Dream Chaser ett lyckat flyg- och landningstest. Målet är att ha kontraktsflygningar 2019.

Uppstickarna Space X, Virgin Galactic och Blue Origin jobbar mot en så kallad ”demokratisering” av rymden. Rymdbolagens mål är att kunna flyga upp turister, och alla tre (backade av varsin miljardär) har en tidplan som säger att de första betalande passagerarna ska skjutas upp inom två år.

Men i skuggan av dessa, samt jätten United Launch Alliance (Boeing och Lockheed Martins gemensamma bolag), finns det även andra intressanta företag.

Ett sådant är Sierra Nevada Corporation med farkosten Dream Chaser. Företaget var tidigare med i ett utvärderingsprogram där Nasa tittade på underleverantörer för att flyga upp astronauter till rymden. Dessvärre förlorade företaget upphandlingen som istället gick till Boeing och SpaceX – detta trots att Dream Chaser var ett riktigt ”budgetalternativ”.

Läs mer:

Läs mer: Det finns en gömd kyrkogård för rymdskepp – mitt i Stilla havet

Men det negativa beskedet fick inte Sierra Nevada Corp. att ge upp.

Och i helgen lyckades man nå en milstolpe. Dream Chaser glidflög och genomförde en lyckad landning.

– Flygtestet demonstrerar att rymdskeppet har en utmärkt aerodynamisk design och datan visar att vi är på god väg mot säker rymdfärd, säger Mark Sirangelo på Sierra Nevada Corporation.

Man även om företaget inte har fått uppdraget att flyga astronauter, är man inte utan myndighetskontakt. När Nasa i fjol sökte efter underleverantörer för att frakta upp förnödenheter till ISS, var Sierra Nevada Corporation en av de som vann upphandlingen. Rymdmyndigheten som tidigare ratat Dream Chaser, lovordade nu dess mångsidighet. Att farkosten är designad likt de klassiska ”Space Shuttles” innebär att den har en annan ”teknik” för återinträde i jordens atmosfär. Detta gör den mer användbar i vetenskapliga syften.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt