Första färden på väg mot rymdturism

2018-12-13 20:27  

Kapplöpningen mot kommersiella rymdfärder har gått in i en ny fas. För första gången sedan 2011 har en bemannad farkost skickats upp i rymden från amerikansk mark.

Det är superentreprenören Richard Branson som med sitt företag Virgin Galactic lyckats nå en viktig milstolpe när Spaceshiptwo-planet VSS Unity nådde 82,7 kilometer ovan jordens yta.

”Vi har nått rymden”, skrev företaget på Twitter.

Senare lades filmer och bilder upp från färden.

Farkosten skickades upp från Mojaveöknen i Kalifornien ihopkopplad med ett flygplan den första biten för att sedan koppla loss och starta sina egna motorer. De två piloterna kom upp i 2,9 gånger ljudets hastighet när de lämnade atmosfären.

Ett par minuter senare landade Bransons projekt på marken, varpå han gjorde high five och kramade om åskådarna.

Richard Branson, som står bakom alltifrån hotell till skivbolag, tävlar inte bara mot sig själv utan också mot flera andra välkända entreprenörer som Amazons Jeff Bezos om vem som först kan börja med rymdturism på riktigt. Flera hundra personer har redan bokat platser och planen är att den nya industrin skulle kunna dra igång redan 2019.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt