ELBILAR

Ford däckas av elbilar – bromsar beställningar

En eldriven Ford Mustang Mach-E. Arkivbild.

Den amerikanska fordonstillverkaren Ford uppges ha börjat drastiskt minska sina beställningar hos batterileverantörer i Kina och Sydkorea.

Publicerad Uppdaterad

Elbilsförlusterna bedöms kunna utradera Fords vinst på andra fordon i år.

Elbilsmarknaden är i stark inbromsning för många västerländska fordonstillverkare, i spåren av aggressiva priskrig och lägre efterfrågan.

Fords förlust per tillverkat elfordon under årets första kvartal var dubbelt så hög som i fjol och bolaget räknar med att gå med 5,5 miljarder dollar (nära 60 miljarder kronor) i förlust bara på elbilsverksamheten i år, uppger källor med insyn för Bloomberg.

Ett sätt för Ford att möta problemen är att minska tillverkningskostnaderna för batteridrivna modeller med 12 miljarder dollar.

Andra delar i planen är att sänka fordonspriserna för att möta konkurrensen, skjuta upp lanseringen av nya modeller samt att minska eller senarelägga investeringar i nya batterifabriker.

Analytiker hos Bloomberg bedömer att Fords elbilsförluster i år närapå kommer att utradera den vinst företaget väntas göra på helt eller delvis bensin-, diesel- och gasdrivna fordon.

En talesperson för Ford vill inte kommentera uppgifterna om minskade batteribeställningar och även talespersoner för leverantörerna är tystlåtna om saken.