ENERGI

EQT lägger mångmiljardbud på vindkraft: ”Kan möjliggöra den långsiktiga visionen”

Vindkraftsbolaget O2 är på väg att få nya ägare. Arkivbild.

Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT har lagt ett bud på vindkraftsbolaget OX2, värt drygt 16 miljarder.

Publicerad Uppdaterad

OX2-ägarna rekommenderas att acceptera budet, som har en premie på över 40 procent mot fredagens stängningskurs.

EQT erbjuder 60 kronor per aktie i kontanter för aktierna i vindkraftsbolaget OX2, skriver EQT i ett pressmeddelande. Budet är värt 16,4 miljarder kronor och innebär en premie på 43,4 procent på OX2-aktiens stängningskurs i fredags. Aktien har gått svagt en längre tid på Stockholmsbörsen och är till exempel ned drygt 23 procent sedan årsskiftet.

I samband med bolagets senaste delårsrapport lyfte också vd:n Paul Stormoen behovet av en mera effektiv tillståndsprocess gällande vindkraft.

"Det är inte motigt på så sätt att vi fick vårt första projekt godkänt som planerat i fjol. Men det är stora projekt och det är många instanser som ska remitteras, och det är också något som vi vet att regeringen jobbar med att effektivisera", sade han i intervjun.

Har accepterats

Budet från EQT-kontrollerade Otello Bidco har accepterats av OX2:s grundare och största ägare – Peas Industries AB – som har 45,6 procent av aktierna och rösterna i OX2 – har åtagit sig att acceptera erbjudandet, enligt EQT.

"Detta har varit ett känslomässigt beslut. Men som OX2:s grundare och största ägare anser vi att Bolaget kommer att dra fördel av EQT:s ägande för att kunna ta nästa steg och möjliggöra den långsiktiga visionen", skriver Johan Ihrfelt, vd på Peas Industries, i en kommentar.

Elva europeiska länder

OX2:s aktieägare rekommenderas även att acceptera budet av en oberoende budkommitté, som bolagets styrelse har tillsatt.

"Acceptfristen beräknas påbörjas omkring den 25 juni 2024 och avslutas omkring den 14 oktober 2024, för att möjliggöra erhållande av erforderliga regulatoriska tillstånd", skriver EQT.

Stockholmsbaserade OX2 – som utvecklar, bygger och förvaltar vindkraftsparker i elva europeiska länder och Australien – grundades 2004.