Fordonet skjuter mikrovågor som en hagelbössa – knockar drönare

2021-11-30 07:00  
Det återstår att utreda hur de starka mikrovågorna påverkar djurlivet och de människor som eventuellt finns i omgivningen. Foto: General Dynamics Land Systems

Fordonets drönarvapen sägs vara det mest kraftfulla hittills. Genom att skjuta mikrovågor som en hagelbössa ska det kunna slå ut en hel svärm.

Drönare utgör ett växande militärt hot, exempelvis har svenska försvarets övningar fått avbrytas på grund av överflygningar som kan ha gjorts av främmande makt.

Men i dag är det inte bara de mest välfinansierade arméerna som utnyttjar drönare – exempelvis har de använts av IS för att utföra attacker. USA:s krigsmakt är tämligen öppna med sina satsningar på motmedel. Bland annat har US Navy demonstrerat hur dess fartygsbaserade laser skjuter ner hotande farkoster.

"Vid båge av mikrovågor"

Ett antal fordon som bär laservapen har sett dagens ljus, men man har också tagit fram lösningar som istället använder riktade mikrovågor. Nu utvecklar General Dynamics Land Systems tillsammans med Epirus Inc ett nytt fordon i den senare kategorin, för USA:s krigsmakt.

Läs mer: Rekordet: flög genom biltunnlarna i 245 km/h

Det skjuter ut "en vid båge" av mikrovågor, där de elektromagnetiska pulserna liknas vid en hagelbössa – och vapnet sägs kunna slå ut en hel svärm av drönare från ett tämligen stort avstånd. Det rapporterar Popular Mechanics.

Eventuella faror ska utredas

Plattformen för det nya fordonet är General Dynamics Stryker. Epirus står för den kompakta teknik som alstrar mikrovågor, och systemet "Leonidas" är enligt företaget det mest kraftfulla vapnet som använder en riktad elektromagnetisk puls.

Läs mer: Enkla lösningen ger tystare stridsflygplan

Det återstår dock att utreda hur de starka mikrovågorna påverkar djurlivet och de människor som eventuellt finns i omgivningen.

John Edgren

Mer om: Drönare Farkost

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt