Svensk militär nära skjuta skarpt mot drönare

2016-11-24 11:13  
Soldater ur 203:e Amfibieskyttekompaniet övar med Stridsbåt 90 i Stockholms skärgård på söndagen, under den tio dagar långa marina övningen Swenex 16. Över 1 700 soldater och sjömän ur marinens olika förband deltog i övningen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Marinens övningsmoment ställdes in och försenades av en eller flera fjärrstyrda flygfarkoster. Det rapporteras från en stor svensk marinövning som avslutades på onsdagen.

Det är Officerstidningen och Dagens Nyheter som rapporterar om att drönare störde den stora marinövningen Swenex, som pågått i nio dygn från Stockholm till Västervik och på Gotland. DN rapporterar att militären laddade vapen med skarp ammunition för att skjuta ner en eller flera drönare som störde övningen.

– Vi kan bekräfta observationerna. Men vad det var, och i vilken omfattning, det är ingenting vi går in på, säger Försvarsmaktens pressinformatör Jesper Tengroth till Dagens Nyheter.

Enligt tidningens källor hade den eller de drönare som inkräktade postionsljus som syntes i mörkret, vilket lett till spekulationer om att en stormakt ligger bakom.

Läs mer:

Läs mer: Så kan drönarna övervakas

Liknande observationer ska ha rapporteras när svenska och amerikanska förband övade i Stockholms skärgård i somras, samt under flygvapenövningen i början av september. Under den sistnämnda ska flygningarna tillfälligt ha stoppats på grunda av att en drönare fög över krigsflygbasen Hagshult i Småland.

Angelica Söderberg

Mer om: Drönare Marinen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt