BAIC vill bli centrum i Kinas bilindustri

2009-12-08 23:00  

Statsägda Beijing Automotive Industry Holding Corporation är en av Kinas största biltillverkare, trots att man förra året bara byggde 12000 bilar av det egna märket Beijing.

I stället driver man främst fabriker tillsammans med Hyundai och Mercedes. De bägge Hyundaifabrikerna norr om Peking tillverkar totalt 600.000 bilar per år och en tredje fabrik har just börjat byggas.

Företagets ordförande, Xu Hey Yi, har uttalat ambitionen att samla flera mindre tillverkare och underleverantörer under en hatt. BAIC har bildat samriskbolag med en rad globala underleverantörer, förutom de egna leverantörsbolag man äger.

Förra året anställdes Wang Dazong som vd med mål att BAIC även ska utveckla egna varumärken. BAIC satsar mycket på utveckling av ny teknik. Bland annat utvecklar man hybridteknik tillsammans med Tsinghua-universitetet i Peking med sikte på att introducera två bilmodeller under nästa år.

Vid sitt tal på den internationella fordonskonferensen i Changchun i juli poängterade Xu att gapet mellan Kina och väst har minskat när det gäller miljöanpassad teknik för bilar. På vissa områden har Kina till och med passerat väst, sade han.

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt