Vägverket laserskannar vägarna

2009-05-28 09:47  
Mätbil från företaget WSP

Vägverket har börjat laserskanna 77 vägar över hela landet för att få en bild av framkomligheten, vilka hinder som finns, behovet av vägräcken, skyltar, viltstängsel med mera.

Skanningen, som utförs i samarbete med företaget WSP, görs både från luften, i kombination med flygfotografering, och mobilt ute på vägarna. Den mobila insamlingen av data görs med ett särskilt mätdon som är utrustat med multipla laserskannrar. Stillbilds- och videokameror används också.

Mätsystemet observerar 600 000 punkter i sekunden och ger en noggrannhet högre än fem centimeter om mätningen görs i hastigheter som inte överstiger mellan 60 och 70 kilometer i timmen.

Projektet är en fortsättning av en väginventering som gjordes förra året i västra Sverige, vägverkets västra region. De nya mätningarna omfattar vägsträckor på totalt 170 mil. Kostnaden är budgeterad till 30 miljoner kronor.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer