Spana in byggnaden som krymper

2013-02-22 12:04  

Det är inte helt enkelt att riva skyskrapor. Men i Japan har man kommit på ett sätt att krympa byggnaden från insidan.

Tekniken kallas Tecorep och har utvecklats av företaget Taisei Corporation. Metoden används för första gången när 140 meter höga Grand Prince Hotel Akasaka i Tokyo rivs. Byggnaden krymper för varje dag som rivningen pågår.

Både Reuters och BBC News har publicerat filmer som visar den spektakulära rivningstekniken

-Vi tänkte, är det verkligen möjligt att riva byggnader på över 100 meter på ett säkert sätt? Vi tyckte att vi behövde forska på det, och det var så utvecklingen av Tecorep startade, säger Hideki Ichihara, som ansvarar för utveckling av byggnadsteknik på Taisei Corp, till Japan Times.

Enligt företaget är metoden både tystare och dammfriare än konventionell rivning med sprängmedel eller rivningskula, samtidigt som arbetsmiljön blir säkrare.

Kärnan i idén är att rivningen ska ske i ett slutet utrymme. Taisei kom på att taket kan användas för att skapa det slutna utrymmet och att lyftkranarna kan tas in i byggnaden.

-Det är ungefär som att ha en rivningsfabrik i toppen av byggnaden och sätta en stor hatt där. Sedan krymper byggnaden från toppen, säger Hideki Ichihara till Japan Times.

Taket hålls upp av tillfälliga pelare som sänks med hjälp av domkrafter. Lyftkranarna sänker ner rivningsmassorna till marknivå och kan samtidigt generera energi till annan utrustning.

Enligt Japan Times har andra företag utvecklat liknande metoder för att riva skyskrapor, till exempel Takenaka Corp, samt Kajima Corp, vars rivningsteknik börjar från botten.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt