Släng masken - klistra över giftet

2011-11-10 06:54  
Duken är tre millimeter tjock och levereras på rulle, 700 millimeter bred. Den kan klippas till rätt längd och klistras fast med tejp eller liknande. Foto: Lund University

Klistra en duk över fukt- och mögelskadan och du slipper andas in möglets giftiga ångor. Perfekt för daghem, skolor, sjukhus och liknande. Och som klippt och skuren för den som sanerar och bygger om efter fukt- och mögelskador.

”C-Trap” heter duken som neutraliserar nästan hundra procent av de farliga emissionerna från mögel i till exempel en vägg eller ett tak.

På ett daghem eller en skola där man upptäckt en fuktskada och riskerar farliga emissioner kan man klistra fast duken över det angripna området och fortsätta dagis- och skolverksamheten som vanligt.

Med ”C-Trap” på plats kan man skjuta upp saneringen och ombyggnaden några veckor eller månader – exempelvis till terminsslutet.

De hantverkare som sedan sanerar och bygger om kan dessutom jobba i en betydligt mer giftfri miljö ifall de klistrar upp C-Trap istället för att använda traditionella luftrenare och ventilationsanläggningar, säger Lennart Larsson, professor på sektionen för medicinsk mikrobiologi på Lunds universitet.

Det är han som utvecklat C-Trapduken - och som nyligen fick 150 000 kronor när han vann ”Innovationspriset 2011” med sin patenterade uppfinning. ”... En idé med nytänkande och hög innovationshöjd, nyhetsvärde samt tekniska och kommersiella möjligheter” tyckte juryn.

Duken är tre millimeter tjock och levereras på rulle, 700 millimeter bred. Den kan klippas till rätt längd och klistras fast med tejp eller liknande.

Det som gör att den neutraliserar giftiga gaser och andra ämnen och själva uppbyggnaden av duken. Den består av tre olika skikt: ett inre som skyddar mot missfärgningar, ett mellanskikt av en blandning av skilda så kallade adsorbenter, och ett yttre lager av en ”semipermeabel” barriär som ökar effektiviteten i vissa av de kemiska processerna.

I dag finns duken bara som prototyp.

- Men inom ett halvår räknar jag med att den ska vara en kommersiell produkt, säger Lennart Larsson.

Hans Dahlquist

Mer om: Fukt Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer