Bygg

Räddningen har börjat

Varje natt tänds ljus för var och en av de 33 instängda gruvarbetarna i Chile. Först om 3-4 månader kan de vara upp igen. Det är världens hittills största räddningsaktion för instängda gruvarbetare på så stort djup som 700 meter. Hela gruvan raserad och man måste ta sig in med nya hål från marknivå. Foto: Roberto Candia/Scanpix
Raisebore-maskinen Strata 950 är en piratkopia av världsledande Atlas Copco Robins 83. Den ska nu använda metoden downreaming i stället för raiseboring - alltså uppifrån och ned istället för nedifrån och upp.
Den olycksdrabbade San Jose-gruvan ligger i öknen i centrala Chile. Den har tidigare ansetts för farlig och stängdes i mars 2007 men öppnades igen i maj 2008. Nu hände det som alla fruktade - ett nytt gruvras.

I dag inleds räddningsförsöket av de 33 chilenska gruvarbetarna som är fångade 700 meter ned i berget. Det är Atlas Copcos teknik som används i en sydafrikansk piratkopia.

Publicerad

Borriggen är en stor tunnelborrmaskin som kan borra upp ett tillräckligt stort räddningshål för att i en specialkonstruerad bur plocka upp de instängda gruvarbetarna en efter en.

Den så kallade raisebore-maskinen har lånats in från det statliga chilenska gruvbolaget Codelco och kört i flera dagar från en av Codelcos koppargruvor där den använts för att borra upp ventilationsschakt.

Just den rigg som nu ska användas, en sydafrikabyggd Strata 950, är en piratkopia av Atlas Copcos stora raisebore-maskin Atlas Copco Robins 83.

Enligt uppgifter till Ny Teknik har Atlas Copco valt att inte hävda sin immaterialrätt eftersom maskinen ändå inte konkurrerar på marknaden med den äkta varan.

Raisebore-tekniken används normalt för att borra upp stora ventilationsschakt mellan orter i gruvor eller att borra upp kanaler i berget vid vattenkraftsbyggen.

Då borrar man först ett pilothål mellan orterna och monterar sedan på den stora borrkronan i det undre schaktet och drar med stor kraft borren uppåt.

- Man kan borra upp till 6 meter stora hål med den här metoden, säger Johan Gunnarsson på Atlas Copco Raiseboring Equipment till Ny Teknik.

Men vid räddningsarbetet vid den raserade San Jose-gruvan i centrala Chile tvingas man gå uppifrån och ned hela tiden.

Den metoden kallas för down reaming, eftersom den stora borrkronan heter reamer.

Först borrar man upp ett 38 centimeter stort pilothål ned till det skyddsrum där de 33 gruvarbetarna lyckades ta sig efter att raset i koppargruvan den 4 augusti.

Bara det arbetet kommer att ta en månad eftersom man bara klarar 20-25 meter per dag och man ska ned nästan 700 meter ned i berget.

När väl det hålet gjort byter man till en ny och större borrkrona och borrar upp ett hål på cirka 70 centimeter i diameter.

- Pilothålet är till för att styra den stora borrkronan så att den inte far snett, säger Johan Gunnarsson.

Det stora hålet tar längre tid att borra. Man räknar med 10-15 meter per dag. Innan man fått ett tillräckligt stort evakueringshål har det alltså gått nästan tre månader.

Det är en unik räddningsoperation som nu har påbörjats. Aldrig tidigare har man tagit upp instängda gruvarbetare från så stora djup.

Själva metoden har dock använts vid två tidigare tillfällen, en lyckad operation i en kolgruva i Pennsylvania USA på 60-talet då två gruvarbetare räddades och en misslyckad operation i Utah USA då sex gruvarbetare och tre räddningsarbetare dog.