Popcorn gör spånplattan lätt och stark

2011-03-10 13:46  
Alireza Kharazipour Foto: Uni Göttingen

Med ett mellanskikt av majsgranulat blir spånskivor både starkare och lättare.

Forskare vid universitetet i Göttingen har tillsammans med spånskivetillverkaren Pfleiderer AG tagit fram en spåskiva som består av en blandning av träspån och majsgranulat.

Majsgranulerna, som påminner om popcorn, läggs som ett mellanskikt i spånskivan som då blir upp till 35 procent lättare och dessutom styvare än en skiva av enbart träspån.

Forskningen har resulterat i en produkt som kallas Balance board. Den består till 35 procent av råvaror som återväxer inom ett år, och som finns i stora mängder.

Genom viktreduktionen spar man energi i samband med transport och bearbetning. Plattan kan framställas och bearbetas med alla de maskiner som redan används för spånskiveframställning. Materialet är biologiskt nedbrytbart.

- Med Balance Board har vi lagt grunden till en ny generation trämaterial, säger projektledaren Alireza Kharazipour vid universitetet i Göttingen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer