Nu invigs världens längsta bro över vatten

2018-10-23 08:41  
Foto: TT

Efter nästan tio år är den klar – nu invigs jättebron som kopplar samman Hongkong, Macau och Kina.

Med sina 55 kilometer slingrar den sig fram både över och under vattenytan, och kopplar samman Hongkong, Macau och Kina. På tisdagen invigs den av president Xi Jinping och dagen efter blir det grönt ljus för trafikanter att ta sig från den ena sidan, till den andra.

Bygget av den långa bron tog fart 2009 och har sedan dess kantats av förseningar, budgetövergångar, korruptionsskandaler och död bland byggarbetare.

Läs mer: Broexpert: Detta kan ha legat bakom brokollapsen

För vissa är bron ett praktverk, som är bra för affärer och minskar restiden. Men kritiker ser snarare det påkostade bygget som ännu ett politiskt drag från Pekings sida för att stärka sin kontroll över den semiautonoma staden Hongkong.

För bara några veckor sedan invigdes även höghastighetståg – ytterligare ett stort infrastrukturprojekt som kopplar samman Hongkong och Kina.

Som jämförelse är Öresundsbron 7,8 kilometer lång och Ölandsbron 6 kilometer.

Mer om: Kina Bro

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer