Norge bygger världens högsta trähus

2010-05-04 13:59  
Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter

20 våningar högt – av trä. Den skyskrapan planeras i Kirkenes i Nordnorge. Det kommer att gå åt 4 000 kubikmeter limträ av gran eller furu till den totalt 10 000 kvadratmeter stora byggnaden som fått arbetsnamnet Barentshus.

- Trä är så starkt att konstruktionen kommer att stå pall för krafterna en så hög byggnad utsätts för, säger Rune Abrahamsen på den norska avdelningen av det svenska konsultföretaget Sweco. Han uttalar sig i den norska tidningen Teknisk Ukeblad.

Men trä är lätt, väger bara en femtedel av betongens vikt. Det, i kombination med höjden, gör huset känsligare för vind. De studier och beräkningar som hittills gjorts visar att det går att bygga bort vindkänsligheten. Om det blåser 29 meter i sekunden rör sig huset 97 millimeter högst upp, visar tester. Flera försök, bland annat i vindtunnel, kommer att genomföras innan man fattar det slutgiltiga beslutet att genomföra projektet.

Se bildspel och läs resten av artikeln på tidningen Byggvärldens nätupplaga

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer