LKAB:s skrothögar är värda miljarder

2010-11-09 14:28  

UPPDATERAD De gamla malmtipparna i Kiruna och Malmberget är värda miljarder på dagens glödheta järnmalmsmarknad. Nu finns tekniken att ta vara på malmen i det gråberg som tidigare sorterades bort.

Den statliga gruvjätten LKAB kan inte hålla jämna steg med efterfrågan på järnmalm.

Man får helt enkelt inte upp tillräckligt med järnmalm från gruvorna i Kiruna och Malmberget för att stilla världens järnmalmshunger.

Därför har det så kallade rågodset, som tidigare kördes på tippen, plötsligt fått ett värde.

Det handlar om många miljoner ton rågods som kan omvandlas till ett par miljoner ton högvärdig järnmalm.

Rågodset består av stora stycken lågvärdigt berg från gamla tiders järnmalmsbrytning.

Då tog man bara vara på stycken som hade ett järninnehåll på minst 30 procent. Lägre malmhalt i gråberget ansågs inte mödan värt att ta vara på med den teknik man hade då.

Man har länge vetat om att det fanns ett värde i de gamla gråbergsdeponierna, men det har inte bedömts som tillräckligt lönsamt att göra något åt det förrän nu.

LKAB började på försök att bygga upp en sovringsanläggning med krossning och malmseparering i Malmberget för två år sedan.

Det försöket gick så bra att man gick över till en storskalig anläggning förra året samtidigt som man prövade samma metod i Kiruna – en stenkross som tar ned rågodset till 15 centimeter stora bitar och en magnetseparator som sorterar ut den magnetiska magnetitmalmen för vidare förädling i anrikningsverkets malmkvarnar.

Sedan i höstas står det tre stora separatorer på gråbergstippen bakom malmberget Kirunavaara under ledning av Anna Tyni på LKAB:s dotterbolag Kiruna Grus & Sten KGS.

– I början var det kanske ingen som trodde att det fanns så här pass mycket och att det skulle fungera så här bra. Jag tror att det är många idag som är positivt överraskade, säger Anna Tyni i en intervju med Sveriges Radio Norrbotten.

Sovringsanläggningarna i Malmberget och Kiruna sysselsätter närmare 100 personer och man räknar med att hålla på åtminstone till nästa sommar.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer