Larmet: Lågenergihus riskerar bli mögelhärdar

2015-10-23 15:24  
Isoleringen i lågenergihus ökar riskerar för fukt- och mögelskador, uppger Villaägarna. Huset i bilden, byggt av NCC, har ingenting med artikeln att göra. Foto: NCC

Vatten från slagregn tränger djupare in i fasader än vad som tidigare varit känt - vilket kan leda till en ökad risk för mögelskador när nya hus blir allt mer välisolerade. Det visar en rapport från Villaägarna.

Från och 2021 ska alla nya byggnader vara konstruerade för att använda ”nära noll” mängd energi, har ett EU-direktiv slagit fast. Det har fått regeringen att satsa 120 miljoner på byggandet av demonstrationsprojekt av nära-nollenergihus under åren 2014 – 2016.

Nu går organisationen Villaägarna ut och varnar för att konstruktionen med tvåstegstätade fasader som används vid byggandet av nya lågenergihus kan öka riskerna för mögelskador i framtiden.

Orsaken bakom larmet är en ny forskningsrapport, som gjorts på uppdrag av Villaägarna, som visar att fukt från slagregn tränger betydligt djupare in i fasader vad forskare trott har tidigare.

– Bakom fasadernas ytterskikt finns ofta en så kallad luftspalt som ska leda bort vattnet som tränger in i fasaden när det regnar. Tidigare var ytterväggarna tunnare, vilket gjorde det lättare för värme att tränga in och torka ut fukten. På senare tid har det blivit populärare med välisolerade lågenergihus, och sådana konstruktioner får inte samma hjälp med att torka ut fukten, säger Johan Smeds, byggnadsteknisk expert på Villaägarnas Riksförbund.

Men hur omfattande menar ni att riskerna är i dag?

– Problemet är inte så stort ännu, men i takt med att det satsas på lågenergihus blir det allt viktigare att också tänka på fuktprojekteringen och fuktdimensioneringen när det byggs nytt.

Han fortsätter:

– Tittar man historiskt har vi haft, och har fortfarande, problem med enstegstätade fasader. Hade man haft kunskapen om hur man kan bygga bättre på den tiden hade man valt andra metoder. Det är jag övertygad om. Därför är det viktigt att allmänheten kan ta del av de här nya forskarrönen om hur fukt beter sig i träregelväggar, anser vi. Detta för att folk ska ha en möjlighet att ta hänsyn till det vid projekteringen av nya byggen.

Det finns flera sätt att minska riskerna för mögelskador i lågenergihus, menar Johans Smeds.

– Bland annat ska man undvika biologiska isoleringsmaterial och väggskivor med magnesiumoxid eller plywood i de yttre delarna av byggnadsskalet.  Materialen som används  bör istället väljas så att de snabbt kan torka om de ändå skulle råka bli fuktiga. Sedan så är det naturligtvis en fördel om man kan bygga fasaden så att den motstår slagregn så bra som möjligt, säger han.

Kalle Wiklund

Mer om: Husbygge Mögel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer