Klartecken för Slussenplanen

2013-09-27 12:38  

Mark- och miljööverdomstolen godkänner detaljplanen för ombyggnaden av Slussen i Stockholm. Men flera tillstånd krävs innan bygget kan sätta igång.

Den nya detaljplanen antogs av Stockholms stad i slutet av 2011 och har sedan dess valsat runt i flera rättsinstanser.

Flera personer och företag har protesterat mot planen, bland annat för att de anser att den strider mot översiktsplanen och mot den detaljplan som gäller för Glashuset, som säger att fasaden mot norr inte får förvanskas. De har också påpekat att Slussens klöverformade trafikapparat har ett högt kulturhistoriskt värde, och att kommunen i årtionden har låtit anläggningen förfalla i syfte att öka acceptansen för en rivning.

Men Mark- och miljööverdomstolen avfärdar alla invändningar. Domstolen anser att detaljplanen inte strider mot översiktsplanen och att skyddet för Glashusets fasad inte gäller för utrymmet mellan byggnaden och vattnet. Dessutom menar domstolen att genomförandet av planen inte skulle medföra någon påtaglig skada på kulturmiljövärden.

Bedömningen från Mark- och miljööverdomstolen blir därför att detaljplanen inte ska upphävas. Domen kan inte överklagas.

För projektledningen av ombyggnaden av Slussen är nu ett viktigt hinder undanröjt.

- Vi är väldigt, väldigt glada idag! Den här domen är ett kvitto på att vi verkligen har en gedigen och väl genomarbetad detaljplan. Ombyggnaden av Slussen är helt nödvändig, dagens anläggning är i dåligt skick, och dessutom måste vi kunna tappa ut mer vatten från Mälaren till Saltsjön, säger Andreas Burghauser, projektchef för Slussenombyggnaden, i ett pressmeddelande.

Men bygget behöver fler tillstånd innan det kan dra igång, dels en detaljplan för bussterminalen, som ska ligga i berget under Mosebacke, dels en miljödom för vattenverksamhet. Detaljplanen för bussterminalen har överklagats och ligger hos mark- och miljödomstolen för avgörande.


För närvarande kan tyvärr inte bildspel visas i mobilversionen av Ny Teknik eller i vissa versioner av Internet Explorer. Välj vanliga versionen av sajten i mobilen för att se bildspel. /Ny Teknik

Linda Nohrstedt

Mer om: Slussen Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer