Ingen prövning - nu är vattentillstånden klara för nya Slussen

2015-08-24 11:38  

Det blev inget prövningstillstånd i Högsta domstolen för Slussenbygget. Därmed har Stockholm stad de vattentillstånd som behövs i byggprojektet.

Högsta domstolen meddelade sitt beslut i förra veckan. Frågan gällde de miljödomar som ger tillstånd till vattenverksamheten vid ombyggnaden av Slussen samt åtgärder för att öka avtappningen från Mälaren.

- Vi är glada över Högsta domstolens beslut och det innebär ett viktigt steg mot nästa Slussen, säger Peter Svärd, projektchef för Slussenbygget, på projektets webbplats.

Beskedet från domstolen innebär att motståndarna till bygget har nått vägs ände när det gäller tillstånden för vattenverksamhet. Men för byggprojektet som helhet återstår att få en godkänd detaljplan för bussterminalen, som planeras i Katarinaberget. Där finns fortfarande möjlighet att överklaga.

En detaljplan för bussterminalen antogs av kommunfullmäktige 2012, men överklagades till mark- och miljödomstolen som upphävde planen 2013. Därför måste Stockholms stad ta fram en ny detaljplan, en process som beräknas ta tre till fyra år.

Parallellt med tillståndsprocessen har Stockholm stad dragit igång förberedande ledningsarbeten. De har pågått i ett par år och börjar nu bli slutförda.

I höst beräknas arbeten dra igång för att leda om trafiken på en provisorisk bro. Bygget av de permanenta konstruktionerna, till exempel den nya bron, planeras kunna utföras under sommaren 2016.

När Slussenbygget blir klart är ännu en öppen fråga. Kanske år 2025, men kanske något tidigare.

- Om byggtiden blir sju eller nio år kan vi inte säga ännu, det beror på var man lägger den tillfälliga bussterminalen. Om man lägger den på pontoner i vattnet kan byggnationerna på Stadsgården påbörjas tidigare och då kanske byggtiden bara blir sju år, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Slussenprojektet.

Anledningen till att Slussen ska byggas om är att anläggningen är i dåligt skick. Ny Teknik har tidigare skrivit att konstruktionen drabbades av sättningar redan när den var nybyggd. Den nya anläggningen som ska byggas beräknas hålla i 80-120 år.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Linda Nohrstedt

Mer om: Slussen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer