Grönt tak på nytt köpcentrum

2012-10-25 15:06  

I Malmö öppnade på torsdagen nya stora köpcentret Emporia. Högst upp finns en grön takpark på 27 000 kvadratmeter.

Takparken ska vara den största i Skandinavien och är inspirerad av takparker i stora världsstäder som New York och Singapore. Unikt för Malmö är att hela takparken blir en offentlig park, och inget som bara tillhör ett hotell eller ett bostadskomplex.

På ytan, som ungefär motsvarar fyra fotbollsplaner, böljar ett konstgjort landskap med gräsmattor, planteringar och kullar. Det har byggt upp med hjälp av bland annat cellplast, armeringsjärn och lecakulor. Här ska en Sinnenas trädgård växa upp, och det blir sittplatser, en liten scen samt promenadvägar för besökare.

Parken går att nå inifrån det tre våningar höga köpcentret, men vill man ta sig direkt till parken finns en trappa med samma öppettider som köpcentret. Det blir alltså inte dygnet-runt-öppet.

Emporia har förutom den spektakulära parken en övrig arkitektur som sticker ut. Bakom står arkitekten Gert Wingårdhs kontor. Ena entrén har fått en stor och oregelbunden konkav form, där 800 färgade glasrutor har krökts var och en för sig. Tillverkaren, Spanska företaget Folcrà, var också inblandad när Turning tors byggdes.

Hela Emporia är på 93 000 kvadratmeter, fastighetsägare är Steen & Ström.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer