Byggfusk gav fler dödsfall i italienskt skalv

2016-08-29 12:01  
Förödelse i Amarice, Italien, efter jordskalvet som krävde flera dödsoffer. Foto: AP Photo / Gregorio Borgia / TT

Fem dagar efter den förödande jordbävningen i Italien saknas fortfarande omkring tio människor och dödssiffran närmar sig nu 300. Att så många miste livet beror sannolikt på byggfusk.

Enligt räddningstjänsten har i helgen minst tre kroppar lokaliserats i spillrorna av det som en gång var ett hotell i den hårt drabbade orten Amatrice,

Gianluca Carloni, som är biträdande borgmästare i byn, berättar att kroppen efter hans äldre släkting som sannolikt befann sig på hotellet inte hittats än.

– Det är absolut nödvändigt att så snart som möjligt kunna avsluta denna inledande sökfas, så att vi kan vara säkra på att det inte finns några mer kroppar kvar i spillrorna, säger han.

Samtidigt framkommer det mer uppgifter som tyder på att billiga och illa genomförda renoveringar i strid med byggnadsregler delvis kan förklara de höga dödstalen i samband med jordskalvet.

– Om byggnaderna konstruerats som de görs i Japan så hade de inte kollapsat, säger åklagaren Guiseppe Saieva till La Repubblica.

Läs mer:

Läs mer: Nytt övervakningssystem ska rädda liv efter skalv

Flera experter har lyft fram det utbredda bruket av relativt billiga cementbalkar vid utbyggnader och renoveringar som en möjlig delförklaring till att så många hus rasade i skalvet. De tunga och mindre flexibla balkarna kan bli dödliga om de lossnar vid ett skalv eftersom de riskerar att krossa äldre, underliggande väggar.

Påven Franciskus lovade under sin söndagspredikan på Petersplatsen att han snart avsåg resa till de drabbade områdena för att ge sitt stöd.

– Kära bröder och systrar, så fort som det är möjligt hoppas jag komma och besöka er.

Skalvet som inträffade före gryningen i onsdags hade en magnitud på 6,2. Uppskattningsvis 2 500 personer förlorade sina hem. Räddningsarbetet pågår ännu, men hoppet om att hitta någon vid liv har falnat. Ingen människa har grävts ut levande ur rasmassorna sedan i onsdags kväll.

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer