Bygget som kan bli först med alla rätt

2014-11-11 13:45  

Hagaborgsskolan i Karlstad är ett av få byggprojekt som har klarat att få 14 av 15 guld i miljöklassningssystemet Miljöbyggnad. Snart kan byggnaden också bli den första någonsin som klarar "alla rätt."

När skolan skulle byggas valde Karlstads kommun för första gången att certifiera projektet enligt miljöklassningssystemet Miljöbyggnad. Resultatet blev mycket lyckat.

Byggnaden uppfördes av Skanska och stod färdig i november förra året. Den tjänar som förskola och skola för cirka 240 barn i åldrarna fyra till tio år.

Skolan har sedumtak ovanpå, 45 centimeter isolering i väggarna och får sin energi från solceller och fjärrvärme. Energiförbrukningen ligger på 45 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Ventilationssystemet har värmeåtervinning och automatiska solskydd skärmar av solinstrålningen under varma dagar. Prislappen för bygget landade på cirka 85 miljoner kronor inklusive projektering.

Byggprojektet har belönats med guld i certifieringssystemet Miljöbyggnad, och är ett av en handfull projekt som har fått guld på 14 av 15 kriterier.

- När det gäller utfasning av farliga ämnen ansökte vi om silver, men vi kommer i verifieringsskedet att ansöka om guld, berättar Lisa Falkenström på Skanska.

När ansökan först lämnades in var alla material ännu inte på plats i byggnaden.

- Då kan man inte veta 100 procent säkert att man inte behöver köpa in något extra fogskum till exempel. Men nu bedömer vi att utsikterna är ganska goda för att få guld även där, säger Lisa Falkenström.

Det innebär att byggnaden, när den utvärderas igen om två år, kan få 15 guld av 15 möjliga i miljöklassningssystemet. I så fall blir den med all sannolikhet först med bedriften.

- Ingen som jag vet ligger så bra till, säger Evelina Strandfeldt på Swedish Green Building Council, som utfärdar certifieringen i Miljöbyggnad.

Efter det lyckade byggprojektet har Karlstads kommun bestämt att all nyproduktion ska göras i silverklassen i Miljöbyggnad, och all renovering ska göras i bronsklassen.

- Det är klart att det blir dyrare i början, men vi tror att det i längden inte blir någon större skillnad, säger Pernilla Kortzon, kommunens byggprojektledare.

Hon tycker att kontraktsformen i projektet, totalentreprenad med partnering, har varit en viktig nyckel till framgång. Det är en kontraktsform som innebär mycket samarbete och öppen bokföring.

- Det var väldigt bra för oss eftersom vi var oerfarna. På det sättet köpte vi Skanskas kunskap. Vi var också väldigt bestämda och hade en tydlig målbild, det tror jag var en framgångsfaktor, säger Pernilla Kortzon.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Miljöbyggnad

  • Miljöbyggnad är ett certifieringssystem som har utvecklats i Sverige, medan system som Breeam och Leed kommer från andra länder.
  • Tanken med Miljöbyggnad är att det ska vara ett enkelt och kostnadseffektivt system. Det är dock inte lika omfattande som Breeam och Leed, som spänner över ett 50-tal kriterier.
  • Hittills har en handfull byggprojekt fått 14 guld av 15 möjliga i certifieringssystemet Miljöbyggnad. Totalt har cirka 300 projekt certifierats i systemet.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer