Alaskas söndertrasade vägar reparerades på några dagar

2018-12-19 05:57  

Huvudskalvet på 7,0 följdes direkt av ett efterskalv som mätte 5,7 på Richterskalan. På fredagen slets Alaskavägar i bitar – på onsdagsmorgonen var de öppna för trafik igen.

Den 30 november drabbades delstaten först av ett skalv med magnituden 7,0. Epicentrum låg 12 kilometer norr om Anchorage, och de av regionens 300 000 invånare som kunde sprang ut på gatan för att undvika att begravas i rasmassor. Fem minuter senare hade många gått in i husen igen – då kom ett efterskalv på 5,7.

Vittnen berättar att förstörelsen i deras hem var stor. Många vägavsnitt bröts sönder och blev helt oframkomliga. Men i Alaska är man van och väl förberedd. Strax innan midnatt hade broinspektörer från delstatshuvudstaden Juneau samlats i Anchorage och de inledde arbetet med att undersöka skador på regionens 243 broar.

Alla tillgängliga entreprenörer kallades in. De jobbade sedan dygnet runt med att röja undan den sönderbrutna asfalten och göra markarbete inför asfaltläggning. Den lokala asfaltsfabriken sparkade igång anläggningen, och asfalten var uppvärmd i lagom tid tills att markarbetena var klara.

Åtta huvudvägar öppnade fem dagar efter jordskalvet

Vägbyggarna arbetade genom blötsnö, stormbyar på 30 sekundmeter – och konstanta efterskalv som i vissa fall tvingade dem att göra om jobbet. Men klockan 8;29 på onsdagen var områdets åtta huvudvägar åter öppna för trafik. Det rapporterar The Verge. Jordbävningen orsakade flera bilolyckor när vägar bröts sönder, men ingen omkom.

I Alaska har den seismiska aktiviteten tidigare krävt sina offer. Det kraftigaste skalvet som har uppmätts i USA, och det tredje kraftigaste någonsin globalt, mätte 9,2 på Richterskalan. Det drabbade Anchorage på långfredagen 1964, och utöver omfattande materiella skador omkom 131 personer. Katastrofen ledde till en höjd beredskap och området fick nya hårdare byggregler.

Här kan du se fler bilder från skadorna och efterarbetet för årets skalv.

Charlie Hedstad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer