135 miljoner till utveckling av städer

2009-08-24 11:51  

Klimatförändring, miljöproblem och fördelning av resurser. Framtidens städer står inför stora utmaningar. Nu får Chalmers och Göteborgs universitet 135 miljoner kronor för att bilda ett tvärvetenskapligt forskningscentrum kring hållbar stadsutveckling.

Det blev Göteborg som avgick med seger när forskningsstiftelsen Mistra bestämde vilka som skulle få 135 miljoner kronor för att etablera ett forskningscentrum kring hållbar stadsutveckling. Med i matchen fanns även KTH och Stockholms universitet samt Lunds universitet, Malmö högskola och SLU.

- Göteborg vann i hård konkurrens, och nu har vi stora förväntningar på vad centrumet för hållbar stadsutveckling ska åstadkomma. Urbaniseringen i världen går i en allt snabbare takt och det nya centrumet ska bidra till storstädernas positiva utveckling, socialt miljömässigt och ekonomiskt, säger Ola Engelmark, vd på Mistra, i ett uttalande.

I januari nästa år går startskottet för verksamheten. Målet är att bli en förebild på den internationella scenen.

- Vi kommer att testa ny kunskap, nya metoder och ny teknik som är både excellent och till nytta för människor lokalt och globalt, säger Karin Markides, rektor på Chalmers.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer