Appen gör flyget billigare

2015-09-24 14:20  
Appen som spar bränsle har testats i mindre plan men ska nu användas av stora kommersiella flygbolag. Foto: Nasa

Med programvara från Nasa ska trafikflygplan nu hitta snabbare flygrutter som sparar tid och bränsle.

De två flygbolagen Virgin America och Alaska Airlines ska under tre år testa programvara från Nasa som automatisk hittar snabbare flygrutter än vad piloterna och flygledarna planerat, skriver Nasa i ett pressmeddelande.

Programvara i form av en app laddas in i en vanlig surfplatta som kopplas in direkt i flygplanets befintliga elektroniska system.

Systemet som heter Traffic Aware Planner, TAP, registrerar planets aktuella position, höjd, bestämd flygrutt, omgivande flygtrafik och väderleksläget.

Det används för att beräkna lämpliga förändringar i flyghöjd och flygriktningar som kan spara flygtid och med det bränsle.

Den nya rutten presenteras sedan för piloten som efter samråd med flygledningen bestämmer om den ska väljas eller inte.

Systemets har utvecklats under tre år och bland annat testats i ett mindre plan av typ Piaggio P180 Avanti under en kort flygtur mellan de angränsande delstaterna Virginia och Kentucky. Den rutt som presenterades av TAP blev fyra minuter kortare än den som piloterna själva planerat.

För en Boeing 767 kan fyra minuter kortare tid i luften spara bränsle för motsvarande 2 800 kronor, skriver Bulletin Leader.

För långa flygningar med många plan kan alltså kostnaderna för bränsle sänkas rejält samtidigt som passagerarna snabbare når sina resmål.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt