Miljonorder till svenska kylkasse-företaget

2016-04-25 13:09  
Karl Fallgren, Ifoodbag och Abdulaziz Ali, Equator One Logistics Ltd. Foto: Ifoodbag

Svenska uppstartsföretaget har tecknat ett avtal på över 100 miljoner kronor med en kenyansk distributör.

Ifoodbag är kassen som håller innehållet kallt i upp till ett dygn. I Sverige har bland andra onlinebutiken Mat.se börjat använda sig av den för att leverera livsmedel till sina kunder. Nu har det svenska uppstartsföretaget även tecknat inköpsavtal med kenyanska Equator One Logistics Ltd, på upp till 20 miljoner kassar, till ett värde på över 100 miljoner kronor. Det kenyanska företaget har i sin tur avtal med leveratörer till flyktingläger.

– Det kan till exempel handla om fisk från lokala fiskare. I dag hinner de inte sälja all fisk, utan den hinner bli dålig. Nu kan den i stället levereras kall, säger Karl Fallgren, vd och grundare för företaget.

Andra användingsområden på den afrikanska kontinenten kan vara distribution av vaccin och andra läkemedel, som också måste hållas kalla.

– Kenya har en bra hamn, man kan komma in med containerfartyg väldigt smidigt. Det är en bra hubb för att kunna nå ut till hela Afrika snabbt och kostnadseffektivt, säger Karl Fallgren. 

Företaget satsar nu på två användingsområden: leverans för onlinebutikers varor i Europa, och leverans till flyktingläger i Afrika.

Tekniska innovationer är också på gång, men Karl Fallgren är förtegen:

– Jag kan inte säga något förrän vi ansökt om patent, säger han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Ifoodbag

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt