Acceleratorn Techstars miljonsatsar på svenska startups

2021-09-14 10:00  

Stockholms bördiga tech-mylla lockar acceleratorn Techstars till Sverige. Nu efterlyser man tolv startuper som ska få upp till en miljon kronor vardera i stöd.

I somras stängde den internationella acceleratorn Techstars en investeringsfond på 150 miljoner kronor. Det färska kapitalet ska nu användas till att expandera i Europa – och Sverige står först på tur. 

Från och med tisdagen 14 september kan startupbolag i Sverige söka till Techstars nya acceleratorsprogram, som drar igång under våren 2022. Programmet har plats för totalt tolv lovande techföretag inom olika branscher. Acceleratorn lockar med investeringar på upp till en miljon kronor per bolag, samt annat stöd från Techstars affärsnätverk.

– Stockholm är en av Europas snabbast växande teknikhubbar och vi vet att det finns enormt många talanger där. Vi tror på kraften i lokala ekosystem och att de stora idéerna uppstår var som helst i världen – du behöver inte vara i Silicon Valley för att nå framgång, säger Maëlle Gavet, vd för Techstars i ett pressmeddelande.

Läs mer: De tar upp kampen om solid state-batterier – ger hopp om högre energitäthet

Acceleratorsprogrammet ska genomföras en gång under 2022, med start 21 mars, men återkommer sedan två gånger per år från och med 2023. 

Redan investerat i 2500 startups

Techstars acceleratorer finns redan i tolv länder runt om i världen, och har investerat i över 2 500 unga teknikföretag. Bland dessa utmärker sig enhörningar som Sendgrid och Digitalocean – samt svenska startuper som Safello och Bokio.

Maëlle Gavet på Techstars lyfter gärna fram Sverige som tekniknation. Här finns “exceptionellt” duktig talang som siktar på att nå ut globalt från start, säger hon. På sikt vill Techstars också bidra till att stärka det svenska tech-ekosystemet genom att koppla ihop det med sitt eget nätverk. 

– Några av de mest innovativa startup-bolagen som har startats de senaste åren kommer från just Sverige, säger Maëlle Gavet.

Ansökningstiden till Techstars nya acceleratorsprogram löper ut 1 december. Under 2022 planerar Techstars att investera i över 100 europeiska startuper via sitt program i sju länder, däribland Sverige, Frankrike och Storbritannien.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt