Volumental: Fixar en 3d-modell av dig själv

2014-04-01 18:00  

KTH-avknoppningen Volumental gör det enkelt att skapa en 3d-modell av i stort sett vad som helst.

En djupkamera – till exempel spelkontrollen Kinect – och en internetuppkopplad bärbar dator är allt som behövs för att skapa sina egna 3d-modeller med Volumentals tjänst.

Ansikten och hela personer är populärt att skanna. Det är något som företaget nu fokuserar på, berättar vd Caroline Walerud.

– Du har en profil på till exempel linkedin och facebook. Men var finns din fysiska profil?

Visionen är att använda en 3d-modell av sig själv exempelvis för att se till att kläder och skor passar. Flera pilotprojekt är påbörjade, berättar Caroline Walerud. Längst har arbetet kommit med företag som skräddarsyr skor och iläggsulor.

3d-modellerna kan skrivas ut

i en 3d-skrivare. För att utveckla den funktionen tog företaget i höstas in drygt 190 000 kronor på Kickstarter.

Algoritmerna  som tolkar och komprimerar informationen från kameran och bygger 3d-modellerna utvecklades från början av robotforskare på KTH.

– Bland mjukvaror för 3d-skanning är vi världsledande, säger vd Caroline Walerud och hänvisar till partnerskap med två ledande tillverkare av djupkameror.

Volumental

Gör: 3d-modeller enkelt.

Ort: Stockholm.

Startår: 2012.

Anställda: 7.

Omsättning 2013: i.u.

Riskkapital: i.u.

Huvudägare: Grundarna.

Marie Alpman

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt