”Vi är rockstjärnor inom statistik”

2013-03-12 18:55  

Med stora internationella kunder som OECD, Eurostat och FN är forskargänget från Norrköping redan välkända i statistikkretsar. På tisdagkvällen utsågs de till ett av landets hetaste unga teknikbolag. - Inom statistik är vi rockstjärnor.

Med de orden tog Patrik Lundblad, innovationschef på Norrköpingsföretaget Ncomva emot publikens applåder efter att företaget vunnit 33-listans regionala final i Linköping på tisdagkvällen.

Därmed går företaget rakt in på 33-listan, Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över Sveriges mest lovande unga innovationsföretag.

Ncomva har på tre år vuxit till åtta anställda och en omsättning på sex miljoner kronor genom att sälja programvaran Statistics Explorer till myndigheter och organisationer över hela världen.

Närmast kommer EU:s statistikbyrå Eurostat att göra sin statistik mer tillgänglig och lättbegriplig med hjälp av Ncomva:s program.

- Det kommer framförallt att användas av beslutsfattare inom EU. De kan då på ett enkelt sätt analysera till exempel arbetslöshet i de olika medlemsländerna, säger Patrik Lundblad.

Han är själv forskare inom visualiseringsteknik liksom bolagets övriga tre medgrundare. Programvaran utvecklades ursprungligen på  centrum för informationsvisualisering på Linköpings universitet.

Efterfrågan på ett enkelt analysverktyg för att synliggöra samband i komplexa datamängder ökar kraftigt.

- Organisationer och myndigheter får allt hårdare krav på sig att göra statistiken synlig, säger Patrik Lundblad.

Även inom företag växer datamängderna – ett fenomen som brukar gå under benämningen ”Big Data”.  Även där ser Ncomva en stor potential och har till exempel ett samarbete med affärsanalysföretaget Qliktech.

Under tisdagens final i Linköping tävlade Ncomva mot de båda Linköpingsföretagen Memoto och XMReality.

Memoto är på väg att lansera en liten kamera som fästs på kläderna och som tar en bild var trettionde sekund. Bolaget har snabbt vuxit till 17 anställda och har redan 4000 beställningar på kameran och en tillhörande tjänst för att automatiskt  organisera och rensa bilderna.

XMReality har utvecklat en produkt för expertstöd på distans baserat på förstärkt verklighet – ”augmented reality”. Med hjälp av speciella glasögon och tillhörande hårdvara kan en servictekniker få hjälp via nätet av en teknisk expert som befinner sig på en ett annat ställe. Både serviceteknikern och experten har tillgång till samma bild och experten kan på distans peka ut vad teknikerna ska göra.

Läs mer om 33-listan här.

33-listan

33-listan är Ny Teknik och Affärsvärldens årliga lista över unga, lovande teknikföretag.

I år görs listan för sjätte gången.

Vem som helst kan skicka in en nominering via hemsidan: www.33-listan.se

När nomineringarna stängdes för årets lista den 28 februari hade 284 förslag kommit in vilket är nytt rekord.

Kriterierna för att få vara med på listan är att företaget är:

Max sju år dvs startat senast 2006.

Baserat på en innovation med potential att förändra spelreglerna i sin bransch och med stor internationell potential.

Sverigebaserat.

Ej börsnoterat.

Ett företag får vara med på listan max tre gånger.

Företagen som kommer med listan väljs ut av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden.

Detta med undantag av de företag som väljs ut vid de regionala finalerna. Där väljs vinnaren ut av en jury.

I Linköping bestod juryn av: Mats Lindoff, teknikchef på Zenterio, Göran Felldin, samverkansdirektör på Linköpingsuniversitet  samt Marie Alpman, Ny Teknik.

Marie Alpman

Mer om: Ncomva 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt