Swedish Steel Yachts gör ultralätt båt i specialstål

2015-05-06 07:58  
Första båten med det nya ultratunna skrovet i specialstål. Foto: Jörgen Appelgren

33-LISTAN. Stark, lätt och underhållsfri. En ny svensk stålbåt slår båtvärlden med häpnad.

- Jag har inspirerats av vikingarnas snabba träbåtar med sviktande skrov som tar upp stötar, säger Håkan Rosén, grundare av Swedish Steel Yachts, SSY.

Men i stället för i trä använder han ett rostfritt specialstål utvecklat av Sandvik. Det är dyrare än vanligt fartygsstål. Men tack vare SSY:s sviktande konstruktion så räcker det med en ultratunn stålplåt. Därmed sjunker såväl kostnad som vikt. Och lägre vikt ger lägre bränsleförbrukning.

Innanför skrovet finns fjädrande balkar mellan för och akter. De tar upp energin i stötarna när båten dunsar mot kraftiga vågor, is eller land. Under vattenlinjen är skrovet blankpolerat och havslevande organismer får inte fäste. Därför behövs varken bottenfärg eller underhåll.

Prototypbåten Elvira, med 1,8 mm tunt skrov, har väckt stor uppmärksamhet bland båtfolk. Håkan Rosén berättar om diskussioner med franska marinen såväl som svenska varv och stridsbåtstillverkare. Han har lämnat offerter på en färja till ett svenskt rederi samt på ett tiotal servicebåtar till skotsk vindkraft och kazakstanska oljeplattformar.

Sandvik Materials Technologys forskningschef Pasi Kangas följer också projektet med stort intresse.

- Det är underligt att ingen har kommit på att bygga båtar så här tidigare. Idén är jättebra och kan bli en ny industristandard, säger han.

Swedish Steel Yachts

Gör: Ultralätt stålbåt.

Ort: Gävle.

Startår: 2012.

Anställda: 4.

Omsättning 2014: 0.

Riskkapital: 3,5 Mkr.

Huvudägare: Familjen Rosén.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt