Simris Alg: Hon odlar omega-3 i växthuset

2014-04-01 18:00  

Simris Alg byter ut fiskolja mot algolja i kosttillskott och livsmedel. I höst startar försäljningen av de första miljövänliga kapslarna.

Den bruna vätskan påminner till utseendet om blaskigt kaffe. Men den är fullproppad med hälsosamma omega-3-fetter. Oljan, som kan ersätta fiskolja, tillverkas av mikroalger som Simris Alg odlar i växthus i Simrishamns kommun i Skåne.

– Fiskolja bidrar starkt till utfiskningen av världshaven, och branschen söker med ljus och lykta

efter alternativ. Vi får jättemånga förfrågningar, säger Fredrika Gullfot, som är företagets vd och grundare.

Hon har doktorerat i bioteknik vid KTH och berättar att algodling i kommersiell skala är en modern form av lantbruk som kräver gedigna kunskaper i bioteknik.

Mikroalgerna odlas i fotobioreaktorer, slingrande glasrör med en cirkulerande vätska där algerna växer till sig av solljus, koldioxid och närsalter. Några gånger i veckan centrifugeras soppan så att ungefär halva odlingsvolymen skördas. Resultatet blir en algpasta, som mals och frystorkas.

Pastan töms sedan på olja med hjälp av superkritisk koldioxid. Vid förhöjt tryck blir gasen ett flytande lösningsmedel som drar ut oljan ur algernas cellmembran. När trycket sänks återgår koldioxiden till gasform och oljan kan samlas in. Metoden är dyrare än vanliga lösningsmedel, men helt miljövänlig.

För ett halvår sedan tillverkade algpionjären den första oljan, och under hösten ska de första omega 3-kapslarna nå marknaden.

Företaget samarbetar även med Proviva för att undersöka om algoljan kan användas som en ingrediens i drycker i framtiden. Men då måste produktionen skruvas upp rejält. Dagens anläggning har kapacitet att producera olja till ett värde av mellan fem och tio miljoner kronor per år.

– Vårt växthus är på 2 000 kvadratmeter så vi har plats för 20 gånger större produktion här i Simrishamn, säger Fredrika Gullfot.

För att det ska bli verklighet krävs ytterligare riskkapital.

Simris Alg

Gör: Omega-3 från odlade alger.

Ort: Simrishamn.

Startår: 2011.

Anställda: 8.

Omsättning 2013:

0,3 mkr.

Riskkapital: 24,4 mkr.

Huvudägare: Grundaren, affärsänglar, Almi.

Charlotta von Schultz

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt