Reception på distans tävlar om 33-plats i Luleå

2016-02-03 12:13 Marie Alpman  
Mikael Landeblad, marknadschef på Frontpoint, vid företagets distansreception hos Dramaten och Kungliga Operans lager i Nacka utanför Stockholm. Foto: Marie Alpman

I dag onsdag tävlar tre företag om en plats på 33-listan i Luleå. Ett av dem är Bothnia Invent som utvecklar en distanstjänst för personlig service.

Frontpoint heter företagets automat som med hjälp av kamera och skärm gör det möjligt att sköta en reception på distans. Biluthyrningsföretag är en målgrupp, och första kunden var biluthyraren Avis. Med systemet kan en och samma biluthyrare ta hand om flera hyrställen till exempel under kvällar och nätter när det är få kunder. Biluthyraren kan kolla körkort med en av de inbyggda kamerorna, skriva ut kontrakt i skrivaren som kunden sedan signerar, skannar och skickar tillbaka. Bilnycklarna lämnas ut i små luckor och det går att betala med kort.

I Stockholm har även Dramaten och Kungliga operans lager använt Frontpoint.

Grundaren och forskaren Vesa Sihvola vid Luleå tekniska universitet fick idén när han jobbade med system för distansutbildning  och upptäckte att det saknades automatiserade lösningar för mer komplicerade tjänster.

– Det svåra är att göra det väldigt enkelt för kunden samtidigt som systemet ska klara oväntade situationer. Då går det inte att helautomatisera utan det krävs personkontakt, sa han i en intervju med Ny Teknik i december 2015.

Vid onsdagens regionfinal i Luleå tävlar Bothnia Invent mot Luleåföretaget Emaintenance365 och Biocool från Skellefteå om en plats på årets 33-lista. Emaintenance365 sparar pengar inom industri och järnväg med ett analyssystem för underhållsarbete.Biocool utvecklar och säljer flera olika produkter för att motverka olika fot- och hudåkommor samt för att rena dricksvatten.

33-listan

33-listan utser Sveriges mest lovande unga teknikföretag.

För att få komma med på listan krävs att företaget:

Är baserat på en innovation.

Är max sju år, det vill säga startat 2009 eller senare.

Ej är noterat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

Företagen granskas av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärden som också utser de slutliga vinnarna.

Hela turné-planen:

Linköping: 2 februari.

Luleå: 3 februari.

Göteborg: 8 mars.

Malmö: 9 mars.

Stockholm, final: 12 april.

Anmäl dig gratis här: http://talentumevents.se/33listan/

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS