Här är Linköpingsbolagen som tävlar om plats på 33-listan

Nästa vecka drar årets upplaga av 33-listan igång på allvar. På tisdag 7 februari tävlar Linkura, Epishine och Voysys om att säkra en plats på listan över Sveriges hetaste unga teknikbolag.

Med en egenutvecklad ekg-mätare och en uppsättning algoritmer vill Linköpingsföretaget Linkura hjälpa arbetsgivare att kartlägga stressbelastningen bland de anställda. I grunden bygger företagets teknik på ett mätvärde som förkortas HRV. På engelska står det för heart rate variability, på svenska hjärtrytmsvariation.

– Har du 60 i puls innebär det inte att hjärtslagen kommer med exakt en sekunds mellanrum. Det finns små skillnader mellan hjärtslagen som mäts i millisekunder, förklarar vd Johan Gunnarsson.

Ett lågt HRV tyder på stress, men eftersom värdet påverkas av både fysisk och psykisk påfrestning räcker det inte att göra stickprov. Ett lågt HRV vid ett enstaka tillfälle kan bero på arbetsrelaterad stress, gårdagens träningspass eller en infektion.

– När vi kartlägger en arbetsplats använder därför personalen vår sensor 72 timmar i sträck. Då kan vi bland annat se deras basnivå och hur HRV påverkas av återhämtning, säger Johan Gunnarsson.

Läs mer:

Läs mer: Heta Umeåbolagen som vill in på 33-listan

Om analysen visar att det finns en stressproblematik på arbetsplatsen väljs de personer som är i riskzonen ut för ett behandlingsprogram där de under några månader får träffa en personlig coach.

Här ligger också en av Linkuras utmaningar för tillväxt och internationell expansion. Eftersom företaget inte bara vill sälja en produkt eller tjänst som användarna utnyttjar på egen hand krävs samarbetspartner som kan stå för coachningen på nya marknader.

– Vi har kunder i Sverige som är internationella bolag. Vår ambition är att följa med dem till andra länder, och vi har redan samarbetspartner på några håll, säger Johan Gunnarsson.

På 33-listans stopp i Linköping kommer juryn också att möta Epishine och Voysys.

Epishine är ett purfärskt bolag, grundat i mitten av förra året, som baserar sin verksamhet på mångårig forskning inom organiska solceller.

– På pappret har de verkat lovande länge, och nu har vi lyckats kommersialisera det, säger företagets vd Mattias Josephson.

Själv är han erfaren entreprenör. 2011 var han med och sålde Dream Park, som utvecklade teknik för IPTV, till Motorola. Tekniken i Epishine står bland andra professor Olle Inganäs för.

Läs mer: Anmäl dig till eventen för 33-listan

Två tänkbara första tillämpningar utvärderas just nu: Solceller för den afrikanska marknaden och strömförsörjning av internet of things-prylar.

– Inomhus, där ljuset ser annorlunda ut än utomhus, är vi redan nu bättre än de vanliga, kiselbaserade solcellerna samtidigt som vi är väldigt tidigt i vårt optimeringsarbete. Det är en bra tajming nu när internet of things tar fart. Där vill man sätta upp massor av uppkopplade prylar inomhus, men helst slippa dra kablar för strömförsörjning, säger Mattias Josephson.

Nystartade Voysys har tagit fram en programvara som gör det möjligt att livesända vr-video genom att sy ihop rörlig bild från flera olika 360-kameror.

Det som särskiljer deras lösning är att den även klarar av att lägga till ”virtuella skärmar” ovanpå vr-videon.  Den som exempelvis tittar på en livesändning i ett par vr-glasögon kan vända på huvudet för att se rutor med information om spelarna eller matchstatistik, till exempel.

Voysys teknik har bland annat använts av Intel för att visa upp e-sport i vr på CES-mässan i Las Vegas, och bolaget har skrivit kontrakt med Red Bull och en av Europas största telekomoperatörer.

– Vi har fått fin feedback från de stora tv-bolagen. Livesändning av vr är något som börjar komma stort nu när Facebook precis släppt stöd för det, och vi har unik och nödvändig teknik för den här växande marknaden, säger Torkel Danielsson, en av Voysys grundare.

Första stoppet på 33-listanturnén

Den första regionala finalen för 33-listan 2017 hålls den 7 februari i Linköping.

Evenemanget är gratis och anordnas på Mjärdevi Science Park, med start klockan 17:00.

 

Bolagen som pitchar i Linköping

Ort: Linköping
Linkura

Gör: Kartlägger stress med hjälp av ekg-mätare och programvara.

Startår: 2013.

Anställda: 6.

 

Epishine

Ort: Norrköping

Gör: Billiga och energieffektiva solceller i plast.

Startår: 2016.

Anställda: 7.

 

Voysys

Ort: Norrköping.

Gör: Plattform för livesänding av vr-video.

Startår: 2014.

Anställda: 3.

Detta är 33-listan

 

33-listan utser Sveriges mest lovande teknikbolag.

I år tas listan fram för tionde året i rad.

För att komma med på listan krävs att företaget:

Är baserat på en innovation.

Är max sju år, det vill säga startat 2010 eller senare.

Ej är listat på någon form av handelsplats.

Ett företag kan vara med på 33-listan max tre gånger.

 

Resten av turnén:

Umeå: 8 februari.

Malmö: 8 mars.

Göteborg: 14 mars.

Stockholm, final: 4 april.

Anmäl dig till turnéstoppen här: 33-listan.se.

Anders Thoresson

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt