Full fart i solcellsfabriken för Exeger

2015-06-12 16:50  
Exegers nya anläggning invigdes av kungen i mars förra året. Foto: Exeger

33-LISTAN. För ett år sedan var lokalen tom. Nu är den fylld med maskiner som tillverkar solceller. <br/>- Fantastiskt! Vi ligger till och med före tidsplanen, säger Exegers vd Giovanni Fili.

Stolt visar han runt i produktionshallen där maskinerna står på två rader. Steg för steg byggs solcellerna upp med en teknik som liknar screentryck. Substraten som solcellerna trycks på kan vara av plast, glas eller metallfolie.

Resultatet är svarta, blanka solcellsark på en kvadratmeter som sedan skärs upp i mindre enheter.

Giovanni Fili visar en läsplatta med en solcell inbyggd på framsidan av fodralet. Han förklarar att solcellerna varken påverkar läsplattans vikt eller prestanda. De ger bara extra energi, något som alla de stora elektroniktillverkarna är på jakt efter. De är också förhållandevis billiga.

- Energi är valuta i konsumentelektronikkriget. Kan man ge apparaten mer energi kan man ha en större processor, bättre skärm och fler sensorer. Vi gör det utan att apparaten blir större, klumpigare och dyrare.

Giovanni Fili säger att han för samtal med flera av de stora företagen inom konsumentelektronik och hoppas på åtminstone ett utvecklingskontrakt innan året är slut.

- Då gäller det att produktionsprocessen är intrimmad och fungerar felfritt. Det jobbar vi med nu.

Än så länge är det testproduktion och kommersiella prototyper som trycks.

- Vi har bevisat att vi kan göra en miljon enheter per år. Nu ska vi skala upp till fyra miljoner enheter, säger Giovanni Fili.

Exegers solceller är så kallade Grätzelsolceller där ljuset absorberas av ett färgpigment. För att de ska producera el räcker det med inomhusljus. Unikt för Exegers solceller är att det inte krävs några skrymmande ledningar för att få ut strömmen. Företaget har också utvecklat ett extra reflekterande skikt av fotoniska kristaller som ökar verkningsgraden i transparenta solceller.

Förutom läsplattor kan solcellerna ge extra energi till surfplattor, mobiltelefoner och sportarmband som då inte behöver laddas lika ofta.

Ett annat område som Exeger jobbar med är halvgenomskinliga solceller för byggnadsfasader.

- Du kan då designa en snygg fasad som samtidigt ger el, säger Giovanni Fili.

Exeger

Gör: Solceller för konsumentelektronik.

Ort: Stockholm.

Startår: 2009.

Anställda:31.

Omsättning 2014: 0.

Riskkapital:ca 140 mkr.

Huvudägare: Grundarna, Fasadglas Bäckelin, Wallenstam.

Så fungerar Grätzelsolceller

  • Ljuset fångas av nanopartiklar av titandioxid som doppats i ett färgämne. Energin i ljuset får elektronerna i färgämnet att lossna och skapar en ström ­mellan två elektroder.
  • Namnet kommer av upphovsmannen Michael Grätzel vid tekniska högskolan i Lausanne, men de kallas även färgsensiterade solceller, DSC (Dye-sensitized solar cell).

 

Marie Alpman

Mer om: Exeger 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt