ANNONS FRÅN UNIBAP

Unibap fortsätter växa – storsatsar efter nya samarbetet

Fredrik Bruhn, vd och grundare av Unibap AB.

Unibap har på bara några år gjort en enorm resa och har redan kunder som Nasa, Epiroc och Husqvarna. Nu förbereder de sig för tillväxt efter att bland annat ha ingått ett samarbete med Intel Corporation och General Electric (GE) i en satsning på 5G i smarta fabriker.

Publicerad Uppdaterad

It-bolaget Unibap ligger i framkant internationellt inom AI-lösningar och robotik. De grundades 2013 och växer fortfarande.

– Vi har byggt upp ett starkt ekosystem runt bolaget och under hösten 2018 satte vi det produktpaket som vi behöver för att kunna växa. Nu vill vi sätta den organisation som ska bära ut vårt erbjudande, säger Fredrik Bruhn, vd och grundare av Unibap.

AI till de smarta fabrikerna

Precis som när Unibap startade för sex år sedan jobbar de idag mot ett tydligt mål – att integrera AI, artificiell intelligens, i framtidens smarta fabriker.

– Det har varit mycket prat i många år om industri 4.0, där man kopplar upp olika delar av en fabrik till molnet och tittar på hur utrusningen mår och vad den producerar. Men vi ser en brist i att man bara övervakar utrustningen och inte produkterna som man faktiskt tillverkar, och att man inte heller förädlar produkterna med hjälp av industrirobotiken, säger Fredrik Bruhn och fortsätter:

– Vi såg en möjlighet att göra den digitala kvalitetssäkringen av det som faktiskt tillverkas, inte bara själva utrustningen, genom att sätta ögon och hjärna på robotarna kan de delta i produktionen precis som om de vore människor, säger Fredrik Bruhn.

Se hur Unibap jobbar med industrirobotik här

Stora kunder och partners

Unibap har på kort tid skapat en gedigen lista med namnkunniga företag som både kunder och samarbetspartners. Däribland Husqvarna, Epiroc, Satellogic och Nasa. En lista som de nu hoppas ska bli längre.

Nyfiken på att veta mer om Unibap? Läs mer här

Bland samarbetspartnerna finns Intel Corporation och General Electric (GE) som tillsammans med Unibap nu ska utveckla 5G-förberedda demoanläggningar för framtidens smarta fabriker. Syftet är att åstadkomma en automatiserad kvalitetssäkring och flexibel automation för att förhindra att maskinerna är beroende av internet.

– Fabriken får aldrig stå still och har du någon form av trådlös kommunikation som du är beroende av är det lätt att du får störningar i produktionen om uppkopplingen går ner. Det vi har gjort är att vi har portionerat vår AI-lösning så att vi har intelligens längst ut i fabriken, hela vägen ner på robotnivå, förklarar Fredrik Bruhn.

Leverantörer åt Nasa

För Unibap är industritillämpningar första prioritet, men de har inte släppt rymden som de har jobbat med ända sedan de grundades. Sedan våren 2016 flyger deras AI-datorer i omloppsbana runt jorden och de är leverantör av datorer till NASA:s precisionsjordbrukssattelit.

– Rymden är fortfarande bra som teknologiutvecklingsmotor, sen är den också rolig och utmanande, säger Fredrik Bruhn.

Fakta om Unibap:

Unibap startade 2013 och har accelererat från en akademisk spinoff till ett börsnoterat hightech-bolag med automationslösningar som kombinerar robusta datorer, robotik, artificiell intelligens, industriell automation, bildanalys och kvalitetssäkring. Vi är idag 18 medarbetare och finns i Uppsala och Västerås.

Nyfiken på att veta med om Unibap? Läs mer här.