Många företag sitter fast i sina testsysteminvesteringar

Digitalisering och automatisering möjliggör bredare och högre krav, högre tempo och snabbare flöden, snabbare modellbyten och fler funktioner – något vi ser utspela sig inom tillverkningsindustrin.

Digitalisering och automatisering möjliggör bredare och högre krav, högre tempo och snabbare flöden, snabbare modellbyten och fler funktioner – något vi ser utspela sig inom tillverkningsindustrin.

Publicerad

Testområdet är filtret som kvalitetssäkrar allt. Det omfattar hantering av krav och anpassning av testutrustningen samtidigt som teknikutvecklingen påverkar hela industrilandskapet.

– Ett sätt att relatera till detta är att titta på fordonsindustrins fokus inom testområdet för tio år sedan jämfört med idag. Nu handlar det om radar- och batteriteknik, självkörande system och elmotorer. Utvecklingen rusar iväg och testområdet måste följa med, säger Anders Hansson, Solution Manager på Prevas.

Test handlar om informationshantering – insamling, behandling, validering, analys och utfall – samt att säkerställa att all hantering sker inom tydliga ramar. Test- och valideringsstrategier blir emellertid lätt eftersatta. Hur kan vi genom digitalisering och automation sänka kostnaderna för tester, erbjuda bättre tester och tester som i slutänden dessutom ger bättre produkter?

– Fördelen med automation är att en process blir förutsägbar, pålitlig utan påverkan av mänskliga faktorer, säger Anders Hansson. Med digitalisering så kan vi numera även angripa framtida behov på ett skalbart sätt. Det är inte längre riskabelt att lita på den digitala trenden, tvärtom nödvändigt. Digitaliseringen säkerställer instruktionskraven och möjliggör både uppföljning och spårbarhet såväl som dataanalys. Vi börjar se en viss standardisering falla på plats som möjliggör ett generiskt och industrigemensamt angreppssätt för att möta kraven på test av allt fler modeller och konfigurationer.

Återbetalar sig på kort tid

Det är inte alltid lätt att anamma en ny strategi och ta farväl till gamla system. Det kan vara svårt att gå från icke automatiserade system till ett helautomatiserat när du inte känner att du har 100 procent kontroll. Prevas roll är att lägga en ”roadmap” och agera mentor så att kunderna kan nå sina mål.

Läs mer: Några exempel på Prevas testsystemuppdrag

– Det viktigaste är att bygga en vision, en bild av vart du vill komma eftersom det först är då vi kan bryta ner det i mindre steg. Det är många som vill komma fram snabbt men det finns alltid en verklighet att ta hänsyn till. Det är exempelvis inte ovanligt med ett tungt arv av investeringar i tidigare testsystem och instrument, säger Anders Hansson.

Ofta fungerar systemen men risken är att företagen missar helheten och står där med hundra småsystem, samtidigt som det finns en rädsla att investera i något större och mer genomtänkt.

– Det finns en uppfattning om att förändringarna går snabbare än vad testsystemen klara av, men det är fel. De nyare generationerna är modulärt byggda på generiska och välbeprövade komponenter, där skalbarhet – och distribution dem emellan – kan uppnås, förklarar han.

När befintliga system kontrolleras beträffande aktiviteter, tidsåtgång, infrastruktur, livslängd etcetera och kalkylen sammanställs blir det ofta tydligt att en mer generisk lösning skulle återbetala sig på kort tid. Att det innebär en kostnad att vända skeppet ska naturligtvis inte underskattas, men även här är det de små stegen som behövs. Tyvärr sitter många företag fast i sina tidigare testsysteminvesteringar – eller står och letar efter det första trappsteget.

– Industrin har en tendens att tänka kortsiktigt just för att förändringarna går så snabbt, men det blir onödigt dyrt att återuppfinna hjulet mellan varje släpp, menar Anders Hansson. Testsystem med dynamisk logik och skalbar teknik, framtidssäkrade, finns idag i större utsträckning än vad många är medvetna om.

Många modeller med små variationer

Det kortsiktiga tankesättet är ett resultat av att många företag drivs via projektbudgetar snarare än strategiska budgetar. Även om de snabbt får tillbaka investeringen ställd mot infrastrukturen krävs det att du lyfter blicken. Samtidigt erbjuds stora effektiviseringsvinster genom att använda rätt verktyg och metoder, vilket är av avgörande betydelse när det gäller marknadens krav på kortare time-to-market, stort produktutbud och hög kvalitet.

– Sedan måste vi skilja på testsystem för produktion och FoU-nära testsystem. Det senare är mer experimentell och mätteknisk där det gäller att ta fram kommande prestanda. Inom produktion så handlar det om att säkerställa att produkten håller sig inom vissa kvalitetströsklar, förklarar Anders Hansson.

Utveckling och test har länge varit autonoma enheter med tydligt avgränsade uppdrag. Trenden är att dessa områden kommer närmare varandra på samma sätt som inom IT och mjukvaruutveckling. Utvecklings- och testavdelningar samarbetar mer och använder sig alltmer av samma tekniker, data och system. Övergripande gäller det att komma ifrån tankesättet med ”en unik lösning för varje utmaning” för att istället fokusera på ett generiskt testsystem som kan anpassas efter uppgiften, gärna automatiskt.

– Kraven ökar, modellfloran blir större och leveranstiden allt kortare, varför ett modernt förhållningsätt inom testområdet blir ofrånkomligt. En tydlig strategi kring detta är en förutsättning i hanteringen av varumärket, säger Hansson.

Pulsen i samhället är hög, det sprutas ut produkter samtidigt som det finns en tendens att själva produkterna simplifieras. Istället släpps ett större antal modeller med relativt liten funktionsskillnad sinsemellan. Även detta ställer högre krav, en sorts konfigurations- och modellkomplexitet som kräver avancerad automation och digitalisering.

– Det viktigaste är att företagen har en genomtänkt strategi och vision och förstår att ta hjälp där det behövs, avslutar Anders Hansson. Prevas finns här, vi hör och förstår och vi har en modell för att hjälpa dem att nå sin vision.