ANNONSSAMARBETE MED ...

Med siktet inställt på framtiden

Komatsus skotarmodell 895 i arbete. Foto: Komatsu Forest

Med hjälp av sin nya fabrik i teknikens framkant kommer Komatsu Forest att leverera framtidens maskiner för skogsindustrin. Maskiner som utvecklas med hjälp av kundernas insikter och företagets teknikhöjd.

Publicerad

Att leverera efterfrågade maskiner för skogsindustrin med hög tillgänglighet där kunderna kan minimera driftstopp är något Komatsu Forest jobbar hårt för. Betydelsen av IoT ökar och gör att kunderna kan hålla koll på grupper av maskiner och deras bränsleförbrukning till exempel.

- Vår ambition är att leverera smarta produkter som indikerar om något är fel så att underhållsåtgärder kan sättas in innan det blir driftstopp. Maskinerna är uppkopplade mot stödsystem som analyserar informationen. Stödsystemen gör att förarna kan använda maskinens fulla potential, säger Daniel Grabbe, produktchef på Komatsu Forest.

Som Produktchef jobbar Grabbe som kontaktyta mot kunderna och i samverkan med företagets R&D, kvalitetsavdelning och säljbolag där fokuset är att utveckla och förbättra skotarna för framtiden. Man vill hjälpa kunderna att bli effektivare i sin produktion samt minska maskinernas markpåverkan. Maskinerna ska vara skonsamma mot själva skogen och helst inte lämna avtryck efter sig.

- Självklart så stöttar vi också våra kunder med serviceavtal och underhåll, fortsätter Grabbe.

Det som Grabbe beskriver som det häftigaste med företaget är att de tar hand om helheten från design och utveckling av maskinen in i minsta detalj med mekanik, hydraulik, el, styrsystem till inköp, logistik, produktion och leverans av färdiga maskiner. Processer som han ser alla kommer att förfinas med den nya fabriken företaget ska bygga.

Den nya fabriken i Umeå är en av Komatsu Forest största investeringar någonsin och en av de största industrisatsningarna i Sverige just nu. Det blir en fabrik med fokus på hållbar produktion där nästa generations skogsmaskiner kommer att tillverkas.

- Vi kommer att kunna ha både tillverkning och utveckling i de nya lokalerna och kommer även ha utrymme att kunna växa i framtiden.

Den nya fabriken kommer att vara CO2 neutral i sin produktion och Industri 4.0 kommer att vara ledord i den nya fabriken där tillverkningsprocessen kommer att vara uppkopplad. Fördelarna är att man kommer att kunna följa upp kvalitet, tillgänglighet samt säkerhet och för kunderna korta ledtiderna.

- Fabriken kommer att bli något av ett landmärke och den kommer hjälpa oss i visionen att producera framtidens smarta och effektiva skogsmaskiner, avslutar Daniel Grabbe.

Om Komatsu Forest

Komatsu Forest är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner och ägs av det japanska företaget Komatsu Ltd. Företaget är verksamt på alla viktiga skogsmarknader och har ett komplett utbud av maskiner, tjänster, service och reservdelar för det moderna skogsbruket. Vision är att vara en oumbärlig samarbetspartner för professionella skogsmaskinsägare. Komatsu finns idag representerade på sex av världens kontinenter via ett nätverk av återförsäljare och egna säljbolag.

Läs mer på: www.komatsuforest.se