ANNONS FRÅN KOMATSU FOREST AB

Jobbar brett för att öka jämställdheten

Det behöver inte vara svårt eller ensamt att arbeta som kvinnlig ingenjör och ledare i en tekniktung och mansdominerad bransch – det är Carina Lindmark och Charlotta Östmalm på Komatsu Forest ett ypperligt exempel på.

Publicerad Uppdaterad

– Jag har alltid arbetat på mansdominerade arbetsplatser, men har aldrig känt mig ensam. Faktum är att jag aldrig tänkt på det särskilt mycket, det har varit en del av jobbet, säger Carina Lindmark, gruppchef på Komatsu Forests utvecklingsavdelning.

Komatsu Forest tillhör de tre största tillverkarna av skogsmaskiner i världen och finns representerade i alla världsdelar där man bedriver mekaniserat skogsbruk. Umeå är en viktig bas för det globala företaget, här arbetar runt 630 personer.

– Vi har som mål att rekrytera fler kvinnor. Som kvinnlig chef i en rekryteringsprocess tror jag att jag ser andra saker än vad männen ser och har närmare till att anställa en kvinna. Det är mänskligt att rekrytera det man är van vid och förstår, och där jag kan som kvinna balansera med fler kvinnor, säger Carina Lindmark.

Hennes kollega Charlotta Östmalm är gruppchef på Komatsu Way Office, en avdelning som har ett helhetsperspektiv på processerna och ser till att arbetssättet följer internationell standard för kvalitets- och miljöledning. Hon lyfter problematiken med att väldigt få kvinnor utbildar sig till ingenjörer och andra teknikinriktade yrken.

– Vi hoppas att fler kvinnor kommer våga söka sig till traditionellt mansdominerade branscher, för genom att vara en blandning på arbetsplatsen blir hela arbetsmiljön bättre rent generellt, säger Charlotta Östmalm.

Komatsu Forest jobbar på flera sätt för att rekrytera fler kvinnor. Bland annat deltar företaget i samarbeten med skolorna i Umeå för att visa upp sin verksamhet för unga personer.

– För oss handlar det om att börja i rätt ände. För att fler kvinnor ska utbilda sig till ingenjörer behöver de unga tjejerna på högstadieskolorna och gymnasiet få se vad en teknikutbildning kan leda till, säger Carina Lindmark.

Komatsu Forest samarbetar också med Umeå universitet för att fånga upp nyutbildade förmågor. En annan viktig aspekt är att utforma jobbannonser så att kvinnor kan identifiera sig med arbetsrollen.

– Vi vill kunna gå ut och rekrytera den bästa kompetensen och då vill vi söka i hela den resurspool som finns och inte stänga ute någon, säger Charlotta Östmalm och fortsätter:

– Komatsu är verkligen en spännande och högteknologisk arbetsgivare. Utvecklingstakten är hög och närheten mellan utveckling och slutkund är stor. Dessutom står företaget inför en häftig resa med expansion här i Umeå inom en snar framtid. Det hade varit fantastiskt kul att få fler kvinnor som kollegor på denna resa.

Läs mer om komatsuforest.se

Fakta

Komatsu Forest erbjuder ett heltäckande utbud av maskiner, tjänster, service och reservdelar anpassat för det moderna skogsbruket. Företaget grundades 1961 i Umeå och är i Sverige cirka 720 anställda på huvudkontoret, eftermarknadsorganisationen och inom produktionen. Inom Komatsu Forest-koncernen är det cirka 1400 anställda. Just nu byggs det en helt ny CO2-neutral fabrik i Umeå för att framtidssäkra företagets verksamhet och möta den växande efterfrågan.