ANNONS FRÅN TELE2 IOT

IoT:s vanligaste hinder – så kommer du över dem

IoT har under de senaste decennierna genomgått en resa. Från att vara nytt, spännande och nästan overkligt har det kommit att bli en hygienfaktor. Likaså har det varit för IIoT, Industrial IoT, då utvecklingen av uppkopplade maskiner, fabriker och till och med råmaterial skapat stora möjligheter inom industrin.

Publicerad Uppdaterad

Men, som för de flesta områden kommer IIoT med sina utmaningar. Vilka de är och hur du på bästa sätt förhåller dig till dem svarar Onur Kasaba, säljchef på Tele2 IoT IoT på här. IIoT har visat sig vara en starkt bidragande faktor till att kunna skapa nya affärsmodeller, driva innovation och effektivisera sin produktion, underhåll och drift.

– IIoT skapar förutsättningar för företag att ta kontroll över sin verksamhet och få djupa insikter kring vad som händer i varenda liten del av den. Det kombinerar den digitala världen med den fysiska och ger oss, för första gången, en riktig chans att få ett helhetsperspektiv på vår tillverkning. Det finns synliga fördelar i allt från din egna tillväxt och verksamhetsutveckling till samhälleliga frågor såsom hållbarhet, säger Onur Kasaba.

Utmaningar inom IIoT

Som nämnt kan IIoT ge dig ett helhetsperspektiv. Men likaså är det viktigt att du redan har ett helhetsperspektiv när du ska närma dig IIoT.

– Om du ska byta setup, under vilka omständigheter som helst, kommer det att innebära utmaningar. Det är inte i sig unikt för IIoT. IIoT är komplext, men har du kunskap kring de vanligaste utmaningarna har du större chans att genomföra din förändring smidigt, berättar Onur.

Onur Kasaba, säljchef på Tele2 IoT

Hos Tele2 IoT är en del av verksamheten specialiserad och dedikerad till IoT. I deras arbete har de upptäckt och ringat in de vanligaste områdena där det uppstår utmaningar; säkerhet, lagstiftning, kostnader och försörjningskedjan.

– Somliga företag kämpar med vissa av de här segmenten, men väldigt många behöver hantera alla utmaningar parallellt. Genom att ta sig an utmaningarna på vissa sätt skapar man bättre förutsättningar att lyckas. Om vi tar kostnadsfrågan till exempel, självklart kommer uppkopplingen att kosta, men här kan man se till att använda sig av en leverantör med rätt prisstruktur. Om du väljer en leverantör som är bra på att kontrollera kostnader och som skräddarsyr pris baserat på case är du i bättre händer, förklarar Onur.

Det snabba utvecklingen av nätverken och uppkopplingar medför även utmaningar inom lagstiftning. Onur berättar:

– Den minskade latensen har möjliggjort applikationer som vi inte ens tänkt på innan och med det uppstår även säkerhetsproblem. Det är viktigt att veta vad som gäller när det kommer till att samla data och information. Därför är det även viktigt att jobba tillsammans med leverantörer som är uppdaterade och erfarna kring hur lagstiftningen ser ut runt om IIoT.

Men det är inte endast utvecklingstakten, och de lagstiftande funktionernas försök att hänga med i den, som kan bidra med säkerhetsproblem.

– Digitaliseringen har drastiskt ökat våra ingångspunkter. Förr i tiden använde företag kanske ett par stycken routers för att vara uppkopplade. Men idag kan det handla om tusentals ingångspunkter på olika maskiner eller sensorer. Det innebär alltså enorma mängder data som samlas in, analyseras, bevaras och lagras – samtidigt som du behöver kunna svara på inkommande hot på kort tid. För att öka säkerheten behöver du ha en strategi och den behöver innefatta såväl en kortsiktig lösning för lagring som en långsiktigt, säger Onur.

Till slut finns det även utmaningar för företagare när det kommer till IIoT i försörjningskedjan.

– När man bestämt sig för att digitalisera sin verksamhet är det väldigt viktigt, som vi tidigare nämnt, att ha en strategi. Hur ser produktionen ut och logistiken ut? Var finns det möjligheter för IIoT att skapa fördelar? Utan en strategi är det lätt att du går lite vilse eller att du tar dig vatten över huvudet, berättar Onur.

“Utan en uppkopplad verksamhet är du blind”

En omställning såsom att digitalisera sin verksamhet bör alltid ses som en resa. Ingen kan ställa om på en dag och framförallt inte framgångsrikt. Inte heller är det en punktinsats som kan anses “vara färdig” direkt. Genom att ta hjälp av experter och skapa en strategi ger du dig och din verksamhet bättre förutsättningar för att lyckas.

– Utan en uppkopplad verksamhet är du blind. Målet är att skapa en hållbar framtidslösning och det kan du bara göra genom att först krypa, sen gå, för att sedan börja springa, avslutar Onur.

Vill du få en djupare förståelse av IIoT?

Annonsinformation

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se