ANNONS FRÅN ICES

ICES - 10 år i innovationens tjänst

Martin Törngren, Professor på Kungliga Tekniska Högskolan och Tor Ericson, ÅF, styrelseordförande vid centret. Foto: KTH
ICES i möte med Helene Hellmark Knutsson, Minister för högre utbildning och forskning. Foto: KTH

I dagarna är det tio år sedan ICES, Innovative Center of Embedded Systems, grundades som en länk mellan Industri och Akademi. I ICES-nätverket, som organiseras från KTH, ingår i dagsläget ett 30-tal medlemsföretag av olika storlek och karaktär.

Publicerad Uppdaterad

Bland medlemmarna hittar du till exempel såväl större företag som SAAB, Ericsson och Atlas Copco, konsultbolag som ÅF, Prevas och Semcon liksom mellanstora företag som Elekta, Tobii och FLIR.

Den 27:e September drar det ihop sig till 10-årig jubileums-konferens på KTH i Stockholm. En storslagen tillställning som är öppen att anmäla sig till. Dessutom utan kostnad.

Tor Ericson, ÅF, har varit styrelseordförande vid centret sedan det grundades och har haft en aktiv roll i hur verksamheten har utvecklats under åren.

Tor, hur gick det till när ni grundades?

– ICES startade på initiativ av Martin Törngren, Professor på Kungliga Tekniska Högskolan, som såg ett behov att samla strategiska aktörer inom inbyggda system. Han samlade ett antal företag liksom delar av KTH för att diskutera vilka utmaningar som fanns. Många av dem kopplade till den ökande mängden mjukvara i produkterna. Initialt pratade vi en hel del om att starta forskningsprojekt. Industrin var dock tydlig med att en ännu större utmaning låg i kompetensförsörjning och kompetensutveckling. Vi såg också att vi hade mycket att lära av varandra.  Detta ledde till att vi började med att arrangera seminarier, workshops och konferenser inom området mjukvaruintensiva inbyggda system. 

Martin, blev ICES som du hade tänkt dig?

–ICES har fått en större utväxling och omfattning än vad jag hade trott. Jag såg tidigt hur det ökande behovet av kunskaper driver den vetenskapliga världen mot en allt större specialisering. Detta gäller naturligtvis också för företagen. Detta leder dock till en fragmentisering där aktörer riskerar att isoleras i sin egen sfär. Min utgångspunkt var således att ett förbättrat samarbete över disciplingränser och med industrin var ett måste för att hantera framtidens system. På så sätt är det naturligt att ICES som kompetensnätverk kommit att ha ett mycket relevant och efterfrågat erbjudande.

Kan ni ge några exempel på vad som gör ICES till en så spännande gränsyta mellan industri och akademi?

–Vi har levererat flera spin-off forskningsprojekt samt ett enastående antal seminarier och konferenser. Vi har i dagsläget sju kompetensgrupper på flera intressanta områden så som Security, Safety, Architecture for Autonomous System med flera.

–Eftersom ICES samlar såväl studenter, forskare och lärare som ingenjörer, konsulter och företagsledningar så får vi en fantastisk dynamik i vår verksamhet. Drivkraften ligger i att kunna förenkla dessa människors vardag. Det faktum att vi växer varje år visar på att många tycker att ICES levererar mycket till en förhållandevis låg investering.

Kan ni berätta mer om kompetensgrupperna. Vad är det som gör de så intressanta?

–Ett bra exempel är kompetensgruppen för chefer inom Research and Development. I den gruppen träffas R&D chefer från våra medlemmar och diskuterar olika teman varje gång. Denna grupp är liksom de andra sammansatt av personer verksamma i helt olika branscher såsom fordon, telekom, medicinteknik och mycket mer. Och just att få möjligheten att lyssna och lära av andras erfarenheter och misstag har visat sig något av det med värdefulla vi kan erbjuda. Självklart så sker mycket annat också. Man kan bli förvånad över vilka spännande talare som bjuds in till dessa möten och hur intressant dessa tycker att det är att träffa denna konstellation av personer.  Både nuvarande och tidigare forskningsministern har inbjudits och deltagit i speciella möten.

Och ser planerna ut för de kommande åren?

–I vårt nya mål och visionsdokument har vi bland annat definierat hur vi vill vidareutveckla våra kompetensgrupper och den kunskapsspridning bland Mjukvaruutvecklare, Systemvetare och Projektledare det ger. Vi kommer också samarbeta med fler forskningscentra och EU projekt. En viktig del är också att se till att utbildningen på området blir så bra som möjligt. Vi vill ha fler aktiviteter för att öka samarbetet mellan industrin och studenterna.

Får vem som helst bli medlem?

–Nya medlemmar väljs in av styrelsen och självklart vill vi att medlemmarna passar in. Hittills har alla ansökningar beviljats. Dessutom är vi huvudsakligen intresserade av företag som förstår att ta tillvara värdet av nätverket. Det vill säga att de har viljan och möjligheten att vara aktiva och engagerade.

Men ett 10-årsjubileum förpliktigar väl?

–Det gör det verkligen, säger Tor. – Vi har valt att fira detta genom att förlänga vår årliga konferens till två dagar och den erbjuder vi dessutom utan kostnad. Så det är två dagar fyllda med fantastiska talare, spännande ämnen och naturligtvis massor med möten mellan människor och organisationer. Men antalet platser är begränsade så föreslår jag att man omgående går in på www.ices.kth.se och bokar sin biljett.

Några avslutande ord?

Vi kan väl bara konkludera att vi i tider av allt snabbare teknikskiften behöver välfungerande och effektiva ekosystem att få stöd ifrån. ICES har redan 10 års erfarenhet av att verka som ett nav mellan den svenska industrin och akademin så vi hoppas naturligtvis att fler företag och organisationer kommer ansluta sig kommande åren. Och för den som är intresserad så är ju vår Jubileumskonferens en utmärkt möjlighet att stifta bekantskap med ICES och våra medlemmar.

FAKTA OM ICES

ICES är ett kompetensnätverk som i 10 års tid verkat som en länk mellan akademi och industri inom domänen Embedded Systems. ICES drivs från KTH och samlar 30-talet svenska bolag i syfte att stödja och främja innovation och vidareutveckling.

Vill du veta mer? Kontakta Stefan Norrwing, stefan.norrwing@md.kth.se

Läs mer på ices.kth.se
Besök oss på Facebook
Följ oss på LinkedIn.