ANNONS FRÅN KTH

Hur ser framtidens produktion ut?

Enligt Mauro Onori är framtidsmålet riktade affärsmodeller, utvecklingsbara system och kollaborativa robotar. Foto: Moncef Henaien

Vid KTH:s institution för Industriell produktion pågår arbetet med att förbereda industrin för framtiden. Utmaningen ligger inte minst i att förändra gamla tankesätt, menar avdelningschefen Mauro Onori i en framtidsspaning.

Publicerad Uppdaterad

Vid institutionen för Industriell produktion vid KTH pågår forskning inom en rad områden som rör framtidens industri, exempelvis industriprocesser, additiv tillverkning, robotik och mätsystem – men även framtidens affärsmodeller.

– Det är något som vi alltid behöver tänka på när vi introducerar ny teknik – inte bara hur vi introducerar den utan vem som vinner på det och när. Vi behöver ha ett livscykelperspektiv, säger Mauro Onori, avdelningschef vid Institutionen för Industriell Produktion vid KTH.

Han menar att den stora utmaningen inte sitter i själva teknologin. Där står vi redan i dag väl rustade. Istället menar han att det är vårt tankesätt som behöver förändras:

– Inom både akademin och industrin tänker man som om det vore massproduktion som fortfarande gäller framöver, men i framtiden kommer vi att producera på helt andra sätt. Istället för att köpa en tvättmaskin köper du ett antal tvättar.

Ett lastbilsföretag säljer kanske inte 80 000 nya lastbilar på ett år, men får 80 000 nya kunder på ett år genom att sälja olika tjänster. Det finns företag som redan har påbörjat den här resan. Hissföretaget Kone säljer inte längre hissar, de säljer förflyttningen av ett antal kilo under en viss period. Vi kommer också att gå över till en mer resurseffektiv och hållbar produktion, menar Mauro Onori:

– Hur kan ett företags skräp bli ett annat företags råvara? Hur kan vi tillverka produkter så att vi förlänger dess livslängd fem gånger? Vi kan inte producera på det sätt som vi gör i dag, det är helt uteslutet då det är så pass resurskrävande.

Förändringen i produktionsmönstret understödjs också av ett förändrat konsumentbeteende:

– I min generation gillar vi att äga saker, vi är konsumenter. Men mina barn är inte så intresserade av att äga och generationen efter det kommer att vilja dela på saker. Vi behöver ställa in oss på den förändringen redan nu annars kommer det att slå väldigt hårt mot industrin.

Trenden med ett minskat ägande gäller även industrierna själva:

– Företag kommer inte att köpa maskiner i framtiden, maskinerna kommer att leaseas ut. Plug and produce-konceptet förverkligas. Maskinerna kommer att vara processinriktade och kunna programmera sig själva. När du inte behöver dem längre kan du lämna tillbaka maskinen. Det möjliggör att man kan ha små, flyttbara fabriker. Du lägger fabriken i ett antal containrar, kör ut den där marknaden vill ha den, producerar ett tag, sedan packar du ihop och flyttar.

Viktigt i alla förändringar är att se till att småföretagen får rätt stöd så att de överlever. Mauro Onori efterlyser därför en satsning på ett komplett ekosystem där alla parter bjuds in:

– Det jag skulle vilja är att vi skapar ett aktivt ekosystem bestående av stora, medelstora och små företag, av startups och akademin, och samlar alla kring frågan om hur vi gör den här transaktionen. Vi behöver inte mer stöd för enskilda teknologier utan snarare för hur vi tillämpar det vi har på ett bra sätt. Vi bör fokusera på att lösa specifika mål och koppla det till affärsmodeller.

Mer om IIP och Mauro finns på KTH.se

OM IIP:

Sedan starten 1827 har KTH utvecklats till ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen.

Institutionen för Industriell Produktion (IIP) tillhör skolan för Industriell Teknik och Management (ITM). Institutionen har tre fokusområden, Digitala Smarta Produktionsystem, Tillverknings- och Precisionssystem, och Hållbara Produktionssystem.

IIP är också koordinator för eXcellence in Production RESearch (XPRES) som är ett Strategiskt Forskningsområdet (SFO).