ANNONS FRÅN FESTO

För Festo är digitalisering en självklar del av vardagen

Digitalization, Industry 4.0, Internet of Things. Komplicerat och okänt för vissa, självklarheter för andra. Så här ser Festo på det.

Publicerad Uppdaterad

Resan mot ett allt mer digitaliserat samhälle har pågått ganska länge och de senaste åren tagit allt mer fart. Ingen av oss beställer på postorder och pappersblanketter, vi besöker sällan banken och allt fler av våra hushållsmaskiner är åtkomliga via en app. Att tryckknappar, oavsett var de sitter, ersätts av tryckkänsliga bildskärmar är inget vi längre tänker på. Vi har redan tagit flera steg in i en allt mer digitaliserad värd utan att uppleva det som något märkligt.

Utvecklingen kommer att fortsätta i samma riktning, men med allt högre fart i syfte att göra vår vardag enklare och effektivare genom digital tillgång till allt såväl för information som för påverkan.

Industrins samlingsbegrepp för detta är Industry 4.0, innebörden är den samma: Allt kopplas samman så att övervakning och styrning kan ske varifrån behovet finns. Är detta en revolution? Nej, snarare en evolution.

I början av 90-talet gjorde fältbussen sitt intåg i industrin, inledningsvis för att minimera installationskostnader, men ganska snart ledde en ökad standardisering till att allt fler produkter i en produktionsanläggning kopplades samman och enkelt styrdes och övervakades

Idag, mer än 20 år senare, är fältbusslösningar på maskinnivå en självklarhet. Oavsett vilken bransch eller storlek på industri man besöker, så får man verkligen anstränga sig för att finna styrenheter som inte styrs via någon form av fältbusslösning.

Kommunikation via fältbuss har utvecklats till en allt mer decentraliserad intelligens. Från att tidigare enbart haft ”dumma” enheter som tog emot kommandon från den överordnade styrningen, har nu i stort sett alla decentraliserade moduler någon form av styrenhet integrerad. Användandet av dessa möjligheter ökar i snabb takt, och blir allt mer en förutsättning för ökad hastighet och effektivitet i dagens automatisering.

Denna utveckling ger oss fortsatta möjligheter för framtiden. Dels genom att bygga vidare på decentraliseringen så att komponenter i maskinerna, och även själva maskinerna, blir allt mer autonoma. Maskinerna kommer till exempel själva styra produktionsflöden mellan varandra för att undvika flaskhalsar. Komponenter som börjar närma sig slutet av sin livscykel kommer informera i förväg om att det snart är dags att byta ut dem. Energiförbrukning kommer enkelt kunna övervakas och optimeras och så vidare.

Sammankoppling, ökad kommunikation och decentralisering ger oss allt bättre tillgång till information. Information om cykeltider, varvtal, förbrukning och så vidare. Stora mängder data som rätt använd kan ge oss värdefulla insikter och svar på hur vi kan optimera och vidareutveckla våra produktionsapparater.

Underhållspersonal kan via iPads eller WR-glasögon få guidning till rätt maskin, rätt komponent och även instruktion om hur just den komponenten ska hanteras vid utbyte. Givetvis genereras en inköpsorder på en ny komponent.

Insamling och hantering av data från produktion kräver tre saker:

  1. Ett gränssnitt från produktionen till den plattform datan skall hanteras på.
  2. En lagrings plattform för den insamlade datan.
  3. Ett verktyg som hjälper användaren att tolka och fatta beslut utifrån insamlade data.

Aktörerna är många och från vittskilda branscher (mjukvarulösningar, internetleverantörer, automationsleverantörer, installatörer och så vidare), och liksom när fältbussen gjorde sitt intåg arbetas det mot en ökad standardisering.

Festo, som är en naturlig partner för producerande företag och dess maskinbyggare, erbjuder nu lösningar för samtliga tre områden nämnda ovan:

Gateway CPX-IOT erbjuder ett enkelt hård- och mjukvarugränssnitt mellan befintlig eller ny automations utrustning. Enheten är för enkelt konfigurerbar och ansluts till de flesta av Festos automationsprodukter.

Festo Cloud, en säker lagringsplats som i framtiden kommer integreras allt mer med samtliga av Festos digitaliserings tjänster.

Festo Dashboards för konfigurerade operatörs gränssnitt för insamling, analys och presentation av data för exempelvis energiförbrukning och cykeltider.

För Festo är digitalisering och Industry 4.0 en självklar del av vardagen. Festo finns på Elmia Automation.