ANNONS FRÅN STOCKHOLM VATTEN OCH AVFALL

De ser till att du har vatten i kranen

Nina Larsson, projektledare på avdelningen Projektinvestering (t.v.) och Sigrid Lange Silver, processledare på avdelningen Vattenproduktion (t.h.). Foto: Jens Dahlborg

Utan en fungerande vatteninfrastruktur stannar Stockholm. Det vet Nina Larsson och Sigrid Lange Silver som båda jobbar på Stockholm Vatten och Avfall. För dem är det viktigt att känna att deras jobb gör skillnad.

Publicerad Uppdaterad

Mycket i samhället fungerar utan att vi tänker på det. Vi har el till våra lampor när vi kommer hem, soporna hämtas när vi slänger dem och det kommer vatten ur kranen när vi slår på den. Bakom alla dessa funktioner ligger ett gediget och genomtänkt arbete – ett arbete som Stockholm Vatten och Avfall är minst sagt delaktiga i.

– Vi har ett extremt stort ledningsnät i Stockholm som hela samhället vilar på och det påverkar alla, i allra högsta grad. För mig är det viktigt att arbeta med något som känns meningsfullt, och det får jag göra här, berättar Nina Larsson, projektledare på avdelningen Projektinvestering på Stockholm Vatten och Avfall.

Hennes kollega Sigrid Lange Silver är processledare på avdelningen Vattenproduktion, och hon håller med:

– Jag vill jobba på ett bolag som delar mina egna värderingar och där jag kan påverka och göra mitt bidrag för klimatet. Den tanken genomsyrar hela verksamheten.

Många projekt löper parallellt på Stockholm Vatten och Avfall och det är en blandning av service och underhåll, att lägga nya ledningar vid exploatering och att se till så det egna nätets kapacitet hänger med när staden växer.

– Som projektledare är jag involverad hela vägen, från projektering till utförande och att lämna över till driften. Det är omväxlande vilket jag uppskattar väldigt mycket, säger Nina Larsson.

Just nu jobbar Nina Larsson bland annat med ett internt projekt som ska utöka det egna nätets kapacitet. Det ska dras en ny huvudvattenledning mellan vattenverket på Lovön utanför Stockholm och Hässelby. Ett projekt som kommer med många utmaningar, både logistiskt och tekniskt.

– Ledningen kommer att dras genom två naturreservat och en farled. Detta måste vi ta hänsyn till så att vi inte stör naturen eller skapar för stora störningar i trafiken, förklarar hon.

I Sigrid Lange Silvers arbete som processledare skapar hon de förutsättningar som hennes kollegor behöver för att kunna utföra sitt jobb på bästa sätt. Hon undersöker vad i arbetsprocesserna som fungerar bra och vad som kan göras bättre – allt för att stödet till verksamheten ska vara så bra som möjligt. Ett av projekten som hon driver nu handlar om arbetsmiljö – att arbeta med arbetsmiljön ska vara lika naturligt som själva produktionen, och dessa två ska gå hand i hand.

– Det är en omställning som tar tid, men som fungerar bäst om arbetet får utgå från verksamhetens behov, och att de som har behoven får vara med och utveckla lösningarna. Det är bara om alla är involverade som vi kan skapa en arbetsplats där man tar ansvar för både sin egen och andras säkerhet, säger hon och fortsätter:

– Jag är inte arbetsmiljöexpert från början utan detta är någon som jag fått ansvar för eftersom jag är intresserad. Jag har uppmuntrats att göra det från ledningen och fått både tid och resurser att göra det. Det är en av anledningarna till att jag älskar att jobba här. Nina Larsson håller med:

– Man får lov att växa samtidigt som alla är generösa med sin kunskap. Det är en trevlig stämning på kontoret och högt i tak. Det skapar en fin gemenskap.

Om Stockholm Vatten och Avfall

Stockholm Vatten och Avfall är Sveriges ledande VA-bolag och levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och ansvarar för stadens avfallshantering. Verksamheten berör 1,4 miljoner invånare och företag varje dag och har funnits i mer än 150 år. På Stockholm Vatten och Avfall arbetar idag cirka 550 medarbetare inom en rad yrkesgrupper på olika avdelningar.

Läs mer på: www.stockholmvattenochavfall.se