Världens största isberg på väg mot sin död

2022-11-17 13:41  

Ett jättelikt isberg, som en gång var störst i världen, har flutit runt vid Antarktis i mer än ett år. Nu har det hamnat i Drakes sund och är troligen på väg mot ekvatorn.

I maj förra året lossnade ett stort isberg från shelf-isen Ronne på Antarktis nordsida. Isberget fick namnet A-76 och var då störst i världen, rapporterade den europeiska rymdorganisationen ESA.

Här visar ESA en animation av händelsen. A-76 hade då en area om 4 320 kvadratkilometer, det vill säga något större än Mallorca.

Här syns isberget A-76 när det bryts loss från shelf-isen Ronne. Foto: ESA

Inom en månad hade isberget brutits upp i tre olika delar. Den största biten, som fick namnet isberg A-76A, har nu hamnat i Drakes sund, området mellan Antarktisk och Sydamerika. Det meddelar Nasa, som har släppt satellitbilder på isberget.

Smälter snabbt nära ekvatorn

Än så länge har isberget inte smält särskilt mycket. Enligt US National Ice Center har A-76A en area som är ungefär två gånger större än London. Mätningarna i oktober visar att isberget är 135 kilometer långt och 26 kilometer brett.

Det är inte helt säkert vart isberget kommer att flyta härnäst. Det har redan flyttat sig drygt 500 kilometer norr om positionen i juli 2022.

Men isberg som lossnar från Antarktis och driver norrut brukar tryckas österut av den kraftiga Antarktiska cirkumpolarströmmen som går genom Drakes sund. Därifrån flyter isberg ofta norrut mot ekvatorn och smälter snabbt i områdets varmare vatten, skriver Nasa Earth Observatory.

Linda Nohrstedt

Mer om: Antarktis Isberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer